2024. április 20., szombat

Kőolajvezeték is épül Szerbia és Magyarország között

Folynak az előkészületek egy új kőolajvezeték kiépítésére Magyarország és Újvidék között. A számítások szerint a 128 kilométeres csővezeték építése Szerbia területén 100 millió euróba kerül. Szerbiai részről a beruházó a pancsovai Transnafta Rt. lesz. Az új szállítási útvonallal diverzifikálják az üzemanyag-ellátást – közölte honlapján a Bányászati és Energiaügyi Minisztérium.

Dubravka Đedović tárcavezető ennek a projektumnak a tervezéséről tárgyalt Bogdan Kuzmanovićtyal, a Transnafta megbízott igazgatójával. Emlékeztetett arra, hogy Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter keddi, belgrádi látogatása alkalmával mindkét fél támogatólag szólt e projektumról, melynek műszaki részleteiről a Transnafta hamarosan megkezdi a tárgyalásokat az illetékes magyar céggel.

– A vezeték kiépítésével biztosítanánk a nyersolajjal való ellátás diverzifikációját, és növelnénk a pancsovai olajfinomító nyersanyaggal való ellátásának biztonságát is. A létesítménynek köszönhetően csökkennének az olajszállítási költségek ahhoz képest, amennyibe kerül a a horvátországi Krk szigeten levő Omišalj olajterminálig, majd onnan Szerbia határáig – szögezte le Đedović.

Nyitókép: Dubravka Đedović tárcavezető a projektumról tárgyalt Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszterrel keddi, belgrádi látogatása alkalmával (Fotó: Beta)