2024. április 25., csütörtök

Betegen is az óvodába?

Az utóbbi időben az újvidéki 021.rs hírportálhoz több helybeli polgár fordult azzal a panasszal, hogy az iskoláskor előtti intézményekben dolgozók nem akadályozzák meg azt, hogy a láthatóan is beteg gyermekeket az óvodába vigyék szüleik.

Ennek a felelőtlen viselkedésmódnak a következtében egyre gyorsabban terjednek a legkülönbözőbb fertőzések, mindenekelőtt a légúti megbetegedéseket okozó vírusok. A problémára figyelmeztető szülők szerint a légúti fertőzések mellett a bárányhimlő és a skarlát is veszélyt jelent. Azt is kifogásolták, hogy amikor azt kérvényezték, hogy a beteg gyerekek ne tartózkodjanak az óvodákban, azt a választ kapták, hogy az alkalmazottak legfeljebb csak megkérhetik a szülőket arra, hogy ne adják be a gyermeket az intézménybe, amennyiben a kicsi szemlátomást meg vannak fázva. A városi oktatásügyi igazgatóság illetékesei a nevezett hírportálnak nyilatkozva elmondták, hogy a Radosno detinjstvo Gyermekintézmény szabályzatának értelmében az óvodákban dolgozók nem fogadják a gyermeket, amennyiben az heveny fertőző betegségben szenved.

Dávid Csilla felvétele

Dávid Csilla felvétele

– A lakosság számára a fertőző betegségek elleni küzdelmet szolgáló egészségvédelmi szabályzatnak, valamint a Vajdasági Közegészségügyi Intézet szakembereinek javaslata értelmében a Radosno detinjstvo munkatársai nem fogadják a beteg gyermekeket. Ez elsősorban a heveny fertőző betegségek hordozóira vonatkozik. A gyermekek a betegség kiheverését követően csak akkor kerülhetnek vissza az óvodákba, ha a gyermekorvos által kiadott, a fertőzésveszély megszűnését igazoló bizonylattal rendelkeznek. Amennyiben a gyerekek fogadásakor valamilyen heveny fertőző betegségre utaló tünetet észlelnek az alkalmazottak, akkor megkérik a szülőket, hogy vigyék el gyermeküket az orvoshoz, és a gyereket nem engedik be a csoportba. Legközelebbi érkezésekor a gyermek csakis gyermekorvos által kiadott bizonylat felmutatásával csatlakozhat társaihoz – mondták az igazgatóság illetékesei.

Hozzátették, hogy a szabályzat szerint amennyiben az alkalmazottak a gyermeknél megfázásra utaló tüneteket észlelnek, akkor egy elkülönítő szobába kell kísérniük őt, ahol megvárhatja a szüleit. Csakis akkor csatlakozhat ismét a csoportjához, ha a gyermekorvos bizonylattal megerősíti, hogy a gyermek egészséges. A szülők azon panaszaira reagálva, amely szerint a beteg gyermekek az óvodában maradhatnak, elmondták, hogy ilyen esetek nem fordulnak elő. Hozzátették, hogy megtörténnek ugyan olyan esetek, amikor a csoportban az egy-egy gyermeknél hőemelkedést észlelnek, az ilyen kicsiknek már érkezésük előtt lázcsillapítót adtak.

– Eddig még nem történt meg olyan eset, hogy a szülő bejelentette volna, hogy gyermeke beteg és hogy az ott maradhatott az óvodában. Viszont volt már példa arra, hogy a gyermeket lázcsillapító gyógyszerekkel kezelték, ezért a betegség tünetei csak a gyógyszerek hatásának elmúlását követően jelentek meg. Az ilyen esetek észlelésekor a gyermekeket elkülönítik a csoportból, és azonnal értesítik a szülőket, hogy a lehető legrövidebb időn belül jöjjenek el a gyermekükért – magyarázták az igazgatóság illetékesei.

Nyitókép: A dolgozó szülők gyakran – tudatosan vagy nem – betegen is óvodába viszik gyermeküket, hiszen a beteg kicsi nem maradhat otthon felügyelet nélkül (Fotó: Dávid Csilla felvétele)