2024. április 20., szombat

Több mint ötszáz közlekedési baleset

Öt év alatt tizenhatan hunytak el szerencsétlenségben Óbecse község területén

A mobiltelefon használata, a biztonsági öv használatának elmulasztása az autó hátsó ülésén, a bukósisak mellőzése a segédmotoros kerékpárokon, valamint a gyalogosok nem megfelelő viselkedése okozzák a legtöbb közlekedési balesetet Óbecse község területén – derül ki a Szerbiai Közlekedésbiztonsági Ügynökség 2017 és 2021 közötti időszakot felölelő, tavaly közzétett jelentéséből. A jelentés szerint Óbecse község területén öt év leforgása alatt 554 közlekedési baleset történt, 16-an hunytak el szerencsétlenségben, 533-an pedig súlyosan vagy könnyebben megsérültek.

A jelentés szerint Óbecse községben Szerbia többi településével ellentétben a közlekedés résztvevői többnyire használják a biztonsági övet a személygépkocsi első ülésén. Az óbecsei járművezetők viselkedésével kapcsolatban a hatóságok pozitív magatartásként emelték ki a gyermekbiztonsági rendszer megfelelő használatát, valamint a motoros bukósisak viselését.

Az óbecsei önkormányzat közlekedésbiztonsági mutatóinak értékeit szemlélve, és összevetve azokat az országos eredményekkel, valamint a közlekedésbiztonsági stratégia céljaival, a dokumentum szerint sok községbeli polgár használja a mobiltelefonját vezetés közben. Óbecse község a mobiltelefon-használatot illetően a harminc legrosszabbul értékelt települések között szerepel, a teherautó- és a buszsofőrök a leginkább érintettek. Ami a biztonsági öv használatának elmulasztását illeti az autó hátsó ülésén, ezeket az adatokat figyelembe véve a község ugyan a legjobb ötven település közé tartozik, a mutató értéke mégis nagyon alacsony, mindössze 24,5 százalékot tesz ki. A bukósisak használata a segédmotoros kerékpárokon ugyan meghaladja az országos átlagot, de ez a szám így is csak 66,7 százalék. A gyalogosok nem megfelelő viselkedése a közlekedésbiztonsági mutatók alapján a nagyon alacsony értékek kategóriájába tartozik.Vannak azonban pozitív eredmények is. Ami a biztonsági öv használatát illeti az első ülésen, ennek a mutatónak az értéke meghaladja az országos átlagot, és a közepes értékek kategóriájába tartozik. 2020-hoz képest mintegy öt százalékkal nőtt ennek a mutatónak az értéke. A gyermek autóülések használata tekintetében Óbecse község az ország tíz legjobb települése között szerepel. Különösen jó eredményeket figyeltek meg a legfeljebb hároméves gyermekeknél. A motorkerékpárokon való bukósisak használatának mutatói a nagyon magas értékek kategóriájába tartoznak, és meghaladják az országos átlagot. Eszerint Óbecse község a legjobban értékelt település az országban.

A jelentés szerint az említett időszakban három gyalogos, három kerékpáros és egy traktort vezető sofőr hunyt el közlekedési balesetben Óbecse község területén. Olyan esetben, amikor a baleset egyik résztvevője kamion volt, öten haltak meg. A megfigyelt időszakban 49 gyermek sérült meg, szerencsétlenségben pedig egy gyermek halt meg.

Nyitókép: (Fotó: Paraczky László)