2024. április 24., szerda
ATLÉTIKA

Lyles célkeresztjében Bolt világcsúcsai

Az egyesült államokbeli Bostonban rendezett, arany besorolású fedett pályás atlétikaversenyen a tavalyi év több sikerhalmozója tett tanúbizonyságot arról, hogy 2023-ra is átmentette erős formáját. Egy ritkán futott távon, női 500 méteren a holland Femke Bol a tizenhét éve fennálló rekordot megdöntve 1:08,34-es idővel ért el új világcsúcsot.

A férfiaknál az amerikai Noah Lyles a 60 méteres síkfutás 6,51-es idővel való megnyerésével hangolt a szezon folytatására, amelyre a lehető legnagyobb célokat tűzte ki maga elé. A 200 méter kétszeres szabadtéri világbajnoka kijelentette ugyanis, hogy idén Usain Bolt világcsúcsának megdöntése lebeg a szeme előtt: ehhez a tavaly Eugene-ben megfutott 19,31-es egyéni legjobbját kellene 19,19 alá szorítania. Bár az amerikainak a 200-as táv a fő erőssége, a 100 méter 9,58-as rekordját is elérhetőnek tartja. Az idei rekordkísérleteknek az augusztusi budapesti világbajnokság lehet a legfőbb porondja.

Noah Lyles eltökélt célja, hogy róla szóljon 2023 az atlétikában (Fotó: WA)

Noah Lyles eltökélt célja, hogy róla szóljon 2023 az atlétikában (Fotó: WA)

„Orosz” versenyengedélyek

A nemzetközi szövetség (WA) újabb hat orosz sportolónak adott versenyengedélyt, így jelenleg Oroszország 79 atlétája indulhat nemzetközi viadalokon. A tegnap nyilvánosságra hozott döntés szerint az eddigi 73-hoz a magasugró Nyikita Aniscsenkov és Nyikita Kurbanov, a távolugró Artyom Csermosanszkij és Danyiil Csecsela, valamint a hosszútávfutó Marina Kovaljova és a gyalogló Makszim Pianzin csatlakozott, így társaikhoz hasonlóan ők is versenyezhetnek semlegesként.

Valamennyi érintett orosz atléta engedélye a WA tanácsának következő, márciusi üléséig érvényes, a testület akkor határoz arról, hogy az év további részében is indulhatnak-e.

Nyitókép: Noah Lyles eltökélt célja, hogy róla szóljon 2023 az atlétikában (Fotó: WA)