2024. április 19., péntek

Pornó generálta feszültség

Egyelőre nem tudni, mennyire súlyos és valós a haladó–szocialista viszály

Nem követték nyilatkozatok az Aleksandar Vučić államfő és a Szerb Haladó Párt vezetője, valamint a kormány haladók által delegált tagjai közötti keddi egyeztetést. Ezt megelőzően Tomislav Momirović kereskedelmi miniszter megerősítette, hogy hétfőn este Ana Brnabić miniszterelnökkel tárgyaltak a haladópártbeli miniszterek és megállapították, elégedetlenek bizonyos koalíciós partnereik magatartásával a szerbiai képviselőháznak a koszovói jelentésről szóló ülésén. Mint hozzátette, „felmerül a kérdés, hogy amíg Vučić a koszovói szerbekért küzdött és megakadályozta a koszovói Vihart, addig vajon partnereink támogattak-e bennünket”.

A hétfő esti hírek szerint Vučić ekképpen fogalmazott: „A párt- és a magánérdekek nem vehetik át az ország feletti irányítást, még az is jobb, ha ellenzékbe vonulunk. Készen állok a választásokra, kormányfőjelöltként, nem engedek sem a Nyugat, sem a kvázi-jobboldal, sem a szocialisták zsarolásának.”

Hasonló szellemben nyilatkozott Darko Glišić, az SZHP Végrehajtó Bizottságának elnöke: „Mivel a Szerbiai Szocialista Párt továbbra is napi rendszerességgel flörtöl az ellenzéki mocsokkal, arról szeretném tájékoztatni a közvéleményt, hogy az SZHP kész ellenzékbe vonulni, a politikai üzérkedésben nem hajlandó részt venni.”

A Happy tv reggeli műsorában Glišić mindehhez hozzátette: ha a haladók partnerei ugyanakkora hévvel támogatnák Vučićot a válságos időkben, mint amekkorával a bársonyszékekért és a privilégiumokért küzdenek, akkor sokkal sikeresebben lehetne venni az akadályokat.

Kizárólag Aleksandar Vučić hajlandó a front első vonalába állni, eközben a többiek inkább különböző kiváltságokért küzdenek, fejtette ki Glišić.

– Senki se feledkezzen meg arról, hogy a választásokat Aleksandar Vučić nyerte meg. Minden koalíciós partner támogatását köszönjük, ám ha nem támogattak volna bennünket, Aleksandar Vučić ismét megnyerte volna a választásokat, az viszont egyáltalán nem biztos, hogy ők ugyanazt az eredményt érték volna el. Ha ezt esetleg nem hiszik, a következő választásokon ellenőrizhetjük állításom valóságtartalmát. Az is megtörténhet, hogy már hamarosan. Vagy mindannyian támogatjuk Aleksandar Vučić politikáját, vagy nem ugyanazon az oldalon állunk. Nem lehet többé két széken ülni – nyomatékosította Glišić, majd megerősítette, hogy péntekre összehívta a haladók Végrehajtó Bizottságának ülését, de ma és holnap is pártegyeztetések esedékesek.

A HÉTFŐ NEM A SZOCIALISTÁK NAPJA VOLT

Ezekkel a történésekkel párhuzamosan lemondott parlamenti képviselői mandátumáról Zvonimir Stević (Szerbiai Szocialista Párt), akiről szintén hétfőn este egyes közösségi oldalak, majd belgrádi hírportálok – a férfi telefonjának elhomályosított képernyőjét bizonyítékként közzétéve – azt állították, a képviselőház múlt heti koszovói ülésén pornófilmet nézett. Zvonimir Stević – 1996 óta tölt be különböző tisztségeket a szocialisták színeiben a törvényhozó, vagy a végrehajtó hatalomban – egyébként gračanicai (Koszovó) illetékességű és tagja – volt – a parlament Koszovó-ügyi Bizottságának.

Bizonyos közösségi oldalak és belgrádi hírportálok ezt a fotót tették közzé annak bizonyítékaként, hogy Zvonimir Stević szocialista képviselő a parlament Koszovóról szóló vitája során pornót nézett telefonján

Bizonyos közösségi oldalak és belgrádi hírportálok ezt a fotót tették közzé annak bizonyítékaként, hogy Zvonimir Stević szocialista képviselő a parlament Koszovóról szóló vitája során pornót nézett telefonján

Az N1 tv értesülései szerint mindemellett az SZSZP elnöksége úgy határozott, hogy Snežana Paunović, a parlament a párt által delegált alelnöke, többé nem tölti be ezt a tisztséget. Paunović az SZSZP frakcióvezetőjének tisztségét sem töltheti be a továbbiakban, helyére Vladimir Đukićkerül. Paunović, amikor megerősítette Stević lemondását, saját leváltására nem tért ki.

Közben hétfőn este Ivica Dačić külügyminiszter és az SZSZP elnöke lemondta minden tegnapi találkozóját, így Szijjártó Péterrel sem egyeztetett. Ezt megelőzően Dačić kifejtette: pártja mindenben támogatja a köztársasági elnököt, ideértve a koszovói helyzet rendezését, az ellenzék pedig ne számítson rá a haladók hatalmának megdöntésében.

AZ IDŐHÚZÁS SZÁNDÉKA ÁLLHAT A HÁTTÉRBEN

Az SZHP és az SZSZP közötti összeütközést nem érdemes végzetesként megélni, a felek többféleképpen is kezelni tudják a helyzetet, értékelte Cvijetin Milivojević politológus. A Beta hírügynökségnek nyilatkozva kifejtette, szerinte Vučić és a haladók célja az időhúzás, ezért generáltak viszályt.

– A helyzetet például úgy tudnák kezelni, hogy a kormány szeptemberig maradna hatalmon, majd ezután rendkívüli választást tartanának, Vučić pedig kormányfőként folytatná pályafutását. Tudjuk, hogy Vučićmásodik elnöki mandátuma az utolsó. Az sem mellékes, hogy ha a miniszterelnök tisztségét töltené be, akkor úgy maradhatna pártelnök, hogy nem szegi meg az alkotmányt – fejtette ki Milivojević.

KEZDIK ELHAGYNI VUČIĆOT

A koszovói kérdés kezelésében résztvevő „nagy ötök” biztosan „nem engedik meg”, hogy ősszel rendkívüli parlamenti választásokat tartsanak Szerbiában, hiszen így ismét elodázódna a kérdés rendezése, elemezte a helyzetet a Beta ügynökségnek Nebojša Vujović egykori nagykövet és a daytoni béketárgyalás egyik résztvevője. Mint kifejtette, Vučić bonyolult helyzetbe került, politikai befolyása és hatalma kezd zsugorodni, a szocialisták pedig belátták, a haladók elnökének politikája zsákutcába juttatná őket.

– Míg az USA vezetése az Imareggelin utasításokkal látta el Dačićot, addig itthon Branko Ružić csapdát állított neki. A koszovói ülésen a szocialisták szinte láthatatlanok voltak. Feltehetőleg érzik, hogy Vučić hamarosan elveszítheti hatalmát, ők viszont nem szeretnének ellenzékbe vonulni. Vučić jelenleg elsősorban a haladók helyi szervezetei „csatárainak” a támogatását élvezi, hiszen nekik megengedi, hogy azt tegyenek, amit akarnak, ám a párt egyéb struktúráiból egyre többen hátat fordítanak neki – vélekedett Vujović.

Rendkívüli választások szeptemberben?

Ugyancsak hétfőn lebegtette meg annak a lehetőségét a belgrádi média, hogy már szeptemberben megtarthatják a rendkívüli parlamenti választást. A Blic szerint szinte már biztos, hogy Vučić lesz a haladók listavezetője, azaz kormányfőjelöltje. Ebben az esetben elnökválasztást is tartani kellene. Az SZHP helyi szervezetei tegnap megkezdték támogatásukról biztosítani a pártelnököt, közleményekben kifejtve, hogy készen állnak a választásokra.

Nyitókép: A haladós miniszterek távoznak az elnöki palotából az egyeztetést követően (Fotó: Beta)