2023. március 26., vasárnap

Félmilliárd dinár kisebbségi lapoknak

Megkötötte a tartományi kormány az éves támogatásokról szóló szerződéseket

A lapok fennállásának szavatolása, a kiadóházak munkájának elősegítése a célja a tartományi kormány éves támogatásának, melyet a kisebbségi nyelveken megjelenő nyomtatott sajtótermékeknek ad minden évben, jelentette ki kedden Újvidéken a Városi Könyvtár Digitális Ifjúsági Központjában megszervezett ünnepélyes szerződés-aláíráson Igor Mirović tartományi kormányfő.

Mirović hozzátette, a kormány számára fontos a kisebbségi média, éppen ezért növelik évről évre a támogatási keretet is: emlékeztetett arra, hogy mandátuma elején még 260 millió dinárt tett ki a támogatások összege, tavaly 390 milliót, az idén pedig 490 milliót bocsátanak a lapok rendelkezésére. Úgy fogalmazott, a vajdasági adminisztráció tisztában van az áremelkedésekkel, inflációval, a lapok előállításához szükséges eszközök beszerzésének bonyolultságával, a tavalyi kerethez képest, mégis, úgy véli, sikerült nagyobb mértékben növelni az összeget, mint azt az infláció megkívánta, s ezért talán látszik az a törődés is, amelyet a vajdasági kormány e lapok felé mutatni szeretne. Mirović úgy értékelte, egységet kell mutatnunk olyan időkben, amelyeket problémák nehezítenek, ezt az egységet kívánja szolgálni a dotáció is, melyet minden feltétel nélkül bocsát a kiadványok rendelkezésére a tartományi kormány a művelődési, tömegtájékoztatási és vallási közösségügyi titkárság révén, melynek vezetője, Dragana Milošević is jelen volt az eseményen.

A csoportképen a támogatottak a tartományi kormány képviselőivel (Ótos András felvétele)

A csoportképen a támogatottak a tartományi kormány képviselőivel (Ótos András felvétele)

A kormányfő emlékeztetett, az idén is nyolc nyelven megjelenő összesen 22 kiadvány részesült tartományi támogatásban. A kisebbségi médiát érintő egyéb témákra kitérve elmondta, a kormány célja, hogy a Vajdasági Rádió és Televízió kisebbségi szerkesztőségei legkésőbb az idén október 1-jén megkezdjék munkájukat az újjáépített Kamenicai úti székházban, mely minőségibb és hatékonyabb munkavégzést, jobb felszereltséget szavatol majd számukra.

A Magyar Szó napilap és kiadványai, a Hét Nap, a szlovák Hlas ľudu, a román nyelvű Libertatea, a ruszin Ruszke szlovo, a Hrvatska riječ, a Bunyevác Lap, a Macedón Tájékoztatási Központ, az ukrán Ridne szlovo is támogatásban részesült.
A Magyar Szó Lapkiadó Kft. dotációja 26 százalékkal növekedett, ami azt jelenti, hogy 166,4 millió dinárt tesz ki 2023-ban, mondta el a helyszínen Erdődi Edvina, a lapkiadó vállalat megbízott igazgatója.
– Az összeg csaknem 85 százalékát a Magyar Szó napilapnak a kiadására költjük, a napilap évente legalább 305 alkalommal megjelenik. A Képes Ifjúság ifjúsági lapra, de a Jó Pajtás és a Mézeskalács gyermeklapokra is jut majd a támogatásból. A mai napon megkötött szerződésbe foglalt összeg a lapkiadó összbevételének mintegy harminc százalékát teszi ki. A szerkesztőségi munkatársaknak a bérezésére és részben a papírnak a beszerzésére is költünk majd belőle – fogalmazott a vállalat vezetője, s hozzátette, a Magyar Szó létfontosságú eleme a vajdasági magyar közösség mindennapjainak, éppen ezért rendkívül fontos az, hogy továbbra is minőségi, megkérdőjelezhetetlen szereppel rendelkezzen a közösség életében, s ennek a küldetésnek a megvalósításához járul hozzá a tartományi támogatás is.

Nyilatkozatában László Edit, a Hét Nap Kft. igazgatója közölte, hogy a tartományi dotáció szavatolja a hetilap alapműködését, beleértve a nyomtatás költségeit és a munkatársak bérének a kifizetését is. Minden költség növekedett, sokat jelent a 48 millió dinár, jegyezte meg, s lapunk kérdésére válaszolva elmondta, nagyobb befektetésekben nem gondolkodnak, amennyiben lesz rá lehetőség, egyéb forrásokból, később még betervezhetik új kiadványok megjelenését.
Milana Arňašová Radićová, a Hlas ľudu igazgatója a Magyar Szónak elmondta, a kormánnyal hamarosan megbeszélést folytatnak, melyen a nyomtatott kiadvány mellett az online felület jövőjéről is szó lesz. A távlati tervek szerint pozsonyi támogatással a város központjában létrejön majd egy szlovák központ, ahol a Szlovák Matica, nemzeti tanács, más fontos intézmények, s a szerkesztőség is helyet kaphat. Most bő 62 millió dináros támogatást kapott a vállalat alapműködésének finanszírozására.

Nyitókép: Erdődi Edvina átveszi a támogatási szerződést Igor Mirovićtól (Ótos András felvétele)