2024. április 25., csütörtök

Szerbiában az épületek viszonylag ellenállóak a földrengéseknek

A szerbiai épületek viszonylag ellenállóak a szeizmológiai hatásokra, különösen azok, amelyeket az utóbbi két évtizedben építettek fel – jelentette ki ma Slobodan Naumović, a CIP intézet építőmérnöke, írja a 021.rs hírportál.

– A régi épületekről ezt nem állíthatom, mivel olyan időkben épültek, amikor más előírások voltak érvényben. Ennek ellenére úgy vélem, hogy a második világháború kezdete előtt épült létesítmények ellenállóbbak, mint az azt követően és egészen a nyolcvanas évekig kiépült épületek – mondta Naumović a Tanjug hírügynökségnek nyilatkozva.

A szakember véleménye szerint a törökországihoz és szíriaihoz hasonló földrengések nem lennének olyan katasztrofális hatással Belgrádra.

Szavai szerint a szerbiai előírások alapján a tervezőknek tiszteletben kell tartaniuk a törvényben meghatározott előírásokat, amelyek a többemeletes létesítményekre vonatkoznak a szeizmológiai szempontból aktív területeken.

Hozzátette, hogy a fordulatot az 1963-as szkopjei földrengés jelentette. Ezt követően minden tervezés során figyelembe vették a szeizmológiai problémákat is. Véleménye szerint szigorúbban kell eljárni az épületek bővítése során is és figyelembe kell venni a törvényben meghatározott előírásokat. Emellett a statikai számításoknak is stabilitást és megfelelő teherbírást kell mutatniuk.

Nyitókép: Ótos András felvétele