2024. március 29., péntek
KERÉKPÁROZÁS

A sivatagi hegy lett a sorsdöntő

A portugál Ruben Guerreiro összetett győzelmével ért véget a múlt heti Szaúd-arábiai Körverseny. A sorsdöntőnek a negyedik szakasz bizonyult, amelyen nem sokkal a befutó előtt egy rövid, három kilométeres, de átlagosan 12 százalékos hegyet kellett megmászni. A sivatagi kaptatón hárman – Guerreiro mellett az olasz Davide Formolo és a kolumbiai Santiago Buitrago – maradtak elöl, akik együtt értek célba, ahol a szakaszsikerrel együtt az összetett trikó is várta a leggyorsabbat. Dušan Rajović a 62. helyen zárta a viadalt, és elégedett lehet, a szerb bajnok az új WorldTour-csapatában való bemutatkozáskor jól teljesített, hiszen az első etapon másodikként ért célba, a további napokon pedig komoly segítő munkát végzett.

Brutális meredekségű sivatagi kaptatón dőlt el a szaúdi körverseny (Fotó: Getty Images)

Brutális meredekségű sivatagi kaptatón dőlt el a szaúdi körverseny (Fotó: Getty Images)

Véget ért a Valenciai Körverseny, illetve Franciaországban az Étoile de Bessèges verseny is. Az összetett sikert a portugál veterán Rui Costa szerezte meg az utolsó etap végén végigvitt támadásának köszönhetően, előtte Biniam Girmay, Giulio Ciccone, Simone Velasco és Tao Geoghegan Hart nyert etapot. Franciaországban az amerikai Neilson Powless győzött, a szakaszokon a duplázó Arnaud de Lie, Mattias Skjelmose és Mads Pedersen osztozott.

A ciklokrossz világbajnokságon a hollandiai Hoogerheidében újra összecsapott a hazai Mathieu van der Poel és a belga Wout van Aert. A páros hamar elszakadt a többiektől, végül a hajrá döntött az előbbi javára.

Szaúd-arábiai Körverseny, 4. szakasz (Maraya–Skyviews of Harrat Uwayrid, 163,4 km): Ruben Guerreiro 3:45:01 óra, Davide Formolo, Santiago Buitrago a. i. stb. 5. szakasz (AlUla Old Town–Maraya, 142,9 km): Simone Consonni 3:10:13 óra, Matteo Malucelli, Pascal Ackermann a. i. stb. Az összetett végeredménye: Guerreiro 20:20:04 óra, Formolo +8, Buitrago +9, Felix Großschartner +18, Jonathan Milan +24 mp stb. Valenciai Körverseny, az összetett végeredménye (5 szakasz): Rui Costa 19:10:06 óra, Giulio Ciccone +16, Pello Bilbao +23 mp stb. Étoile de Bessèges – Tour du Gard, az összetett végeredménye (4 szakasz): Neilson Powless 11:12:30 óra, Mattias Skjelmose +1, Pierre Latour +12 mp stb.

Nyitókép: Brutális meredekségű sivatagi kaptatón dőlt el a szaúdi körverseny (Fotó: Getty Images)