2024. március 29., péntek
KORCSOLYÁZÁS

Egy éve érem nélkül

Miközben a nyilvánosság előtt már-már feledésbe merül, az érintettek egyre frusztráltabbak, hogy a tavalyi téli olimpia legnagyobb botrányában egy év elteltével sem született ítélet. A pekingi esemény idején 15 éves orosz műkorcsolyázó, Kamila Valijeva először rendkívüli teljesítményével irányította magára a figyelmet, majd egy nappal azt követően, hogy a semleges színekben induló oroszok az ő kimagasló rövidprogramjának is köszönhetően megnyerték a csapatversenyt, már a körülötte kirobbant doppingüggyel. Ekkor derült ki ugyanis, hogy a Valijevától a másfél hónappal korábban rendezett orosz nemzeti bajnokságon vett doppingminta egy tiltott szer, a trimetazidin jelenlétét mutatta ki a szervezetében – ami a lány vallomása szerint azért történhetett, mert véletlenül nagyapja szívgyógyszerét vette be. A fejlemények fényében a NOB úgy döntött, a vizsgálat lezárultáig nem osztja ki a műkorcsolya csapatversenyéért járó érmeket.

Egy év elteltével az érmek még mindig nem kerültek a helyükre (Fotó: U.S. Figure Skating)

Egy év elteltével az érmek még mindig nem kerültek a helyükre (Fotó: U.S. Figure Skating)

Egy évvel az olimpia megnyitóját követően a versenyt eredetileg a második helyen záró Egyesült Államok csapata rövid közleményben adott hangot abbéli csalódottságának, hogy az ügyben még mindig nem született határozat, a tavaly készült fotóval pedig szemléltette, hogy a díjátadó során kapott üres tokokba továbbra sem kerültek bele az érmek. Jelezték, legfőbb ideje lenne már azokat kiosztani a tisztán versenyző sportolók számára.

Pár hete történt ugyan előrelépés az ügyben, de nem olyan, aminek az amerikaiak örülhetnének. Januárban az Orosz Doppingellenes Ügynökség független alszervezete közzétette a vizsgálat első eredményét, eszerint pedig Valijeva részéről nem történt hiba vagy gondatlanság, így javaslatuk szerint csak arról a 2021. decemberi orosz bajnokságról kell őt kizárni, amelyen a vitatott mintát produkálta.

A megoldáshoz azonban nem kerültek közelebb a felek, hiszen a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség már jelezte, hogy aggasztónak találja a határozatot, és jelenleg azt mérlegeli, fellebbezzen-e a döntés ellen.

Nyitókép: Egy év elteltével az érmek még mindig nem kerültek a helyükre (Fotó: U.S. Figure Skating)