2024. április 24., szerda
FORMULA–1

Láthatatlan megújulás

A napokban megkezdődött az autóbemutatók sora a Formula–1 idei szezonjára, noha látnivalóval egyelőre nem kényeztették el a közönséget a csapatok. A prezentációját mostanáig megtartó Haas kimondottan csak az új festést helyezte fel a tavalyi autóra, és a Red Bull várva várt autóján is nagyítóval kell keresni az eltéréseket. Ennek egyik oka, hogy a csapatoknak eszükben sincs a kelleténél korábban felfedni a kártyáikat a riválisok előtt – Christian Horner nem is tagadta, hogy a két hét múlva startoló tesztre át fog alakulni a külső –, másrészt pedig 2023-ra nem történtek komoly technikai szabályváltozások, amelyek új formatervet követelnének. A Red Bull változatlan versenyzőfelállással, ráadásul tesztpilótai fronton Daniel Ricciardóval erősödve készül a címvédésre, nagy kérdés azonban, hogy mennyire veti vissza a csapatot a költséglimit 2021-es túllépéséért rájuk idénre kirótt szélcsatorna-használati korlátozás.

A New Yorkban tartott bemutatón nem is a csapat jelene, hanem a jövője generálta a legnagyobb érdeklődést, itt jelentette ugyanis be a Red Bull, hogy 2026-tól partnerségre lép a Forddal. Ám ahogy a 2004-es távozásakor, úgy ezután sem lesz teljes értékű motorgyártó az amerikai cég, hiszen a Red Bull már képes házon belül, saját név alatt F1-es erőforrásokat fejleszteni, így egy lazább technikai együttműködés jön csak létre a két vállalat között.

Az első fotók még nem sokat árulnak el (Fotó: Oracle Red Bull Racing)

Az első fotók még nem sokat árulnak el (Fotó: Oracle Red Bull Racing)

A 2023-as mezőny: Red Bull–Honda – Max Verstappen, Sergio Pérez. Ferrari – Charles Leclerc, Carlos Sainz. Mercedes – Lewis Hamilton, George Russell. Alpine–Renault – Esteban Ocon, Pierre Gasly. McLaren–Mercedes – Lando Norris, Oscar Piastri. Alfa Romeo–Ferrari – Valtteri Bottas, Kuan-jü Csou. Aston Martin–Mercedes – Fernando Alonso, Lance Stroll. Haas–Ferrari – Kevin Magnussen, Nico Hülkenberg. AlphaTauri–Honda – Juki Cunoda, Nyck de Vries. Williams–Mercedes – Alexander Albon, Logan Sargeant.

A MotoGP-ben már tesztelnek

Míg az F1-es mezőny csupán három napot tesztelhet a szezonrajt előtt, a gyorsaságimotoros-világbajnokság szokás szerint több lehetőséget hagy a felkészülésre. A napokban már meg is kezdődött a tesztelés a malajziai Szepangban, ahol egyelőre a tartalékversenyzők vannak akcióban, majd e hétvégén átveszik tőlük a motort az állandó versenyzők, akiknek március közepén még Portimãóban is lesz két gyakorlási napjuk, mielőtt március 26-án a Portugál Nagydíj megnyitja a szezont. A célkereszt a Ducati és Francesco Bagnaia hátán van, aki tavaly a pontversenyben nagyot fordítva elszökött a vb-címmel. Az év legnagyobb horderejű újítását a sprintversenyek jelentik majd, hiszen minden hétvége szombatján egy rövid futamot is rendeznek majd az eredeti versenytáv felére kiírva.

A 2023-as mezőny: Ducati – Francesco Bagnaia, Enea Bastianini. Pramac Ducati – Johann Zarco, Jorge Martín. Gresini Ducati – Fabio Di Giannantonio, Álex Márquez. VR46 Ducati – Luca Marini, Marco Bezzecchi. Yamaha – Fabio Quartararo, Franco Morbidelli. Honda – Marc Márquez, Joan Mir. LCR Honda – Álex Rins, Takaaki Nakagami. KTM – Brad Binder, Jack Miller. Tech3 KTM – Pol Espargaró, Augusto Fernández. Aprilia – Aleix Espargaró,  Maverick Viñales. RNF Aprilia – Miguel Oliveira, Raúl Fernández.

Nyitókép: Az első fotók még nem sokat árulnak el (Fotó: Oracle Red Bull Racing)