2024. április 25., csütörtök

Eltérő világok együttrezgése

Két alkotó kiállítása a szabadkai Kortárs Galériában

A szabadkai Kortárs Galériában pénteken este nyílt meg Kókai Eléna és Bakos Anita közös, Vibes címet viselő tárlata. A két alkotó eltérő stílust képvisel, és kifejezésmódjuk sem hasonlít egymáséhoz, ennek ellenére, vagy talán éppen emiatt a kiállítás erőteljes hatást gyakorol a nézőre, aki nem konkrét képek emlékeivel, hanem a fejében keltett asszociációk sorával távozhat a termekből. Bakos Anita a figuratív festészetet képviseli, és az életből kiragadott emlékképeket mutat be, míg Kókai Eléna letisztult, absztrakt alkotásai az emlékképeknek csupán a lenyomatait igyekszenek megörökíteni, illetve továbbéltetni azokat.

A kiállítás megnyitóján Szalma Viktória, a Kortárs Galéria megbízott igazgatója köszöntötte az egybegyűlteket, és kiemelte, hogy a két alkotó művei felszabadítólag hathatnak a nézőkre. Ezt követően Miroslav Jovančić, a Kortárs Galéria és a kiállítás kurátora mondott beszédet, amelyben érzékletesen hívta fel a figyelmet a két alkotó művészetének bizonyos aspektusaira. A tárlatot Gubik Korina képzőművész nyitotta meg, akinek alkalmi szövegén keresztül, amely a kiállítás katalógusában is helyet kapott, magukat az alkotókat is megismerhettük, valamint munkamódszereik, munkaszokásaik, világlátásuk egy-egy részletére is fény derült.

Fotó: Molnár Edvárd

Fotó: Molnár Edvárd

Kókai Eléna és Bakos Anita a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium tanárai, és a kiállítás megnyitóján az intézmény diákjai és tanárai is nagy számban képviseltették magukat.

Nyitókép: Fotó: Molnár Edvárd