2024. április 26., péntek

Grammy-díj: Beyoncé megdöntötte a magyar származású karmester rekordját

Harry Styles kapta az év albuma elismerést a vasárnapi Los Angeles-i Grammy-gálán, amelyen Beyoncé rekordot döntött: megnyerte 32. díját.

A 65. Grammy-díjátadót a tavalyi Las Vegas-i ceremónia után visszatért Los Angelesbe, a Crypto.com Arenába.

Bár az év albuma most sem az övé lett, a gálát Beyoncé dominálta: az énekesnő négy kategóriában győzött, ezzel Grammy-díjainak száma 32-re nőtt. Egyébként a nagy közlekedési dugó miatt elkésett a ceremóniáról, és mire megjelent, már három díj az övé volt.

Beyoncé a magyar származású karmester, Solti György eddigi csúcsát döntötte meg. Solti összesen 31 Grammy-díjas lemezfelvételen működött közre, az utolsót halála évében, 1997-ben kapta a legjobb operafelvétel kategóriában, A nürnbergi mesterdalnokokért.

Harry Styles (AP Photo/Jae C. Hong)

Harry Styles (AP Photo/Jae C. Hong)

Az év albumát megnyerő Harry Styles Harry's House című lemezével a legjobb pop vokálalbumok és a legjobb hangmérnöki munkáért járó nem-klasszikus albumok között is győzött.

Az év felvételéért járó elismerést Lizzo vihette haza az About Damn Time-ért. A dzsesszénekes Samara Joy lett a legjobb új előadó, sőt a legjobb dzsessz vokál album kategóriát is behúzta.

A legjobb popduó előadásnak Sam Smith és Kim Petras párosát választották az Unholy című dalért, a legjobb rockalbum díját Ozzy Osbourne kapta a Patient Number 9 című lemezért és övé lett a legjobb metál teljesítményért járó elismerés is. Michael Bublé a legjobb hagyományos vokális pop albumért kapott elismerést Higher című anyagával.

A veterán énekes-dalszerző, Bonnie Raitt nyerte az év dala elismerést a Just Like That című számért, megelőzve mások mellett Adele-t, Taylor Swiftet és Beyoncét is. 

A színész Viola Davis immár magának mondhatja az EGOT-ot, vagyis az Emmy-, az Oscar- és a Tony-díj után Grammy-t is nyert; utóbbit most Finding Me című hangoskönyvével.

A ceremónián több tavaly elhunyt sztár, így Loretta Lynn, a rapper Takeoff és a Fleetwood Mac zenésze, Christine McVie emléke előtt adóztak.

Nyitókép: Beyoncé (Beta/AP Photo/Chris Pizzello)