2023. március 24., péntek

Tömegsírokat ásnak Szíriában a halálos áldozatoknak

Miközben egyre több ország küld mentőcsapatokat a földrengés sújtotta török és szír vidékekre, Szíria bejelentette, hogy tömegsírokat ásnak az ország északi részén a török-szíriai határtérséget sújtó földrengések nagyszámú áldozata miatt – közölték hétfőn szemtanúk.

BBC

BBC

A közösségi médiában erről videófelvételek jelentek meg.
A 2011 óta polgárháború dúlta országban egész házsorok dőltek össze a rengésben, mert a bombázásokban a házak alapja már korábban megsérült. Legfrissebb adatok szerint csak Szíriában a halottak száma legkevesebb 783, és 2200-nál is több a sérült.
Ahmed Damiríje, a szíriai egészségügyi miniszter helyettese a SANA állami hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, hogy a kormányerők ellenőrizte térségekben a halálos áldozatok száma 403, és több mint 1200 sérültről tudnak. Ráed asz-Szaleh, az ellenzéki fegyveresek uralta északnyugati térségekben működő Fehérsisakosok segélyszervezet vezetője szerint ezekben a térségekben 380 halottról lehet tudni, és a sérültek száma meghaladja az ezret. Hozzátette, hogy százak rekedhettek a törmelékek alatt.

AP

AP

Mint már hírül adtuk, több erős földrengés rázta meg hétfőre virradóan Törökország délkeleti és Szíria északi részét, a legnagyobb rengés egyes mérések szerint a 7,8-as erősséget is elérte. Törökországban a helyi katasztrófavédelem (AFAD) legfrissebb összesítése szerint legalább 1121 halálos áldozatuk és 7634 sérültjük van a hajnali földrengéseknek.

Nyitókép: AP