2024. április 25., csütörtök

Eladták a Genex-tornyot

A még ismeretlen új tulajdonos 2,4 milliárd dinárt fizetett az épületért

Hétfőn új gazdára talált Belgrád egyik szimbóluma, a Genex-torony. A 117 méter magas épületet az új tulajdonos – akinek a kiléte még ismeretlen – 2,4 milliárd dinárért vásárolta meg, ugyanis a vásárló képviselője ennyire licitálta ki a 834 millió dináros kezdőárat. Sajtóbeszámolók szerint összesen 7 érdeklődő jelent meg a tegnapi árverésen.

Az árverést, mint arról az N1 televízió beszámolt, a csődgondok megszakította, ugyanis a licit folyamán a torony jelenlegi bérlőivel együtt megjelent Aleksandar Jovanović Ćuta, ellenzéki parlamenti képviselő, környezetvédelmi aktivista, illetve Radmila Vasić, a Dveri mozgalom parlamenti képviselője is, akik az árverés során a „Nem fogadjuk el!” bekiabálásokkal zavarták az árverés folyamatát. Emiatt a licitációra kihívták a rendőrséget is, ám csak rövid ideig tartózkodtak a csődgondnok licencügynökségének irodájában, ugyanis az árverés nyugodt hangulatban zajlott.

A Biznis gazdasági portál beszámolója szerint az épület gazdasági részének bérlői az árverés felfüggesztését kérték, ugyanis miután ők is a hitelezők közé tartoznak, a belgrádi Kereskedelmi Bírósághoz fordultak azzal a kéréssel, hogy hozzák létre a csődeljárás alatt levő Generalexport vállalat hitelezőinek tanácsát, és újra becsültessék fel az épületet, hiszen ennek a részét képezi a Genex-torony üzleti része is. Az árverés ennek ellenére lezajlott.

Sajtóértesülések szerint az új tulajdonos egy hazai vállalat, ám a valós információk csak akkor derülnek ki, amikor az új tulajdonos minden feltételnek megfelel. Ha valamilyen oknál fogva a megadott feltételeket nem tudja teljesíteni, a második helyezett licitáló kapja meg a jogot az épület megvásárlására, aki szintén egy hazai vállalat és 2 milliárd dinárt kínált az épületért.

A Genex-toronyért, amikor áruba bocsátották, első körben 2 milliárd dinárt kínáltak, a következő körben 1,46 milliárd dinár volt a kezdőár, a harmadik körben a Genex épület üzleti részének kikiáltási ára már 834 millió dinár volt. Az első hirdetésben a csődgondnok megjegyezte, hogy a két tömbből álló Genex-torony, amelyeket a tetejükön egy kétszintes híd köt össze, és amelynek a magasabb oldala lakóépület, a másik, alacsonyabb oldalán pedig irodahelyiségek vannak, 2021-től kulturális örökségnek számít, így az állam elővásárlási joggal rendelkezik.

Az N1 információi szerint az új tulajdonos a Genex-torony üzleti részével 28 külön egységből álló 14 943 négyzetmétert, a 27. és a 37. emelet közötti 1450,39 négyzetméternyi irodahelyiséget, valamint további 9023 négyzetméter parkolóhelyet vásárolt meg az épületben, és további 10 garázst, ami 6445 négyzetmétert tesz ki.