2024. április 25., csütörtök

Előbb a gólyák, utána az építkezés

Építkezés miatt tilos elköltöztetni azokat a gólyákat, amelyek az újvidéki Roda üzletkomplexum melletti befejezetlen épületen fészkelnek, egészen addig, amíg nem találnak nekik új fészkelőhelyet, írja a 021.rs hírportál.
A gólyák védelméről a Tartományi Természetvédelmi Intézet gondoskodik, a tervet pedig február 10-én, pénteken vitatják meg az újvidéki tanácsnokok a városi képviselő-testület ülésén.
A tervben szerepel, hogy az említett terület nyugati részén az épület betonváza található, amelynek oszlopain 25-35 gólyafészek van.
A Természetvédelmi Törvény 74. cikkelye szerint tilos megrongálni és tönkretenni a szigorúan védett fajok élőhelyét, és ezek közé tartoznak a gólyák is. Így a beruházó, a törvény értelmében, köteles értesíteni a Tartományi Természetvédelmi Intézetet, és a gólyáknak új élőhelyet biztosítani, mielőtt építkezésbe fogan, áll a tervben.
A gólyák több évvel ezelőtt költöztek a befejezetlen oszlopokra, vélhetően a közelben található szeméttelep miatt, ahol élelmet találnak maguknak. Mintegy 150 egyed él ott.

Nyitókép: 021.rs