2023. március 24., péntek

Verbita rendi szerzetesek missziós hétvégét tartottak Adán

A hétvégén az adai Szentháromság Plébánia szervezésében verbita rendi szerzetesek hirdették a keresztény hit fontosságát. Indonéziából, Indiából, Ghánából és Felvidékről érkeztek az Isteni Ige Társaság atyái és kispapjai Vajdaságba. A két napon át tartó missziós hétvége célja felébreszteni az emberekben a missziós öntudatot.

A verbita rendet Szent Arnold Janssen egyházmegyés pap alapította meg 1875-ben, ezt követően sok misszionárius utazott a világ különböző országaiba, hogy a keresztény hitet hirdessék. A Magyarországon Lourdu atyaként ismert indiai származású Chavvakula Lourdujaru verbita atya elmondta, hogy az adai missziós hétvége alkalmával igyekeztek megosztani hitüket a fiatalokkal és a résztvevő családokkal.

Gulyás Réka felvétele

Gulyás Réka felvétele

– A rendünk célja, kiképezni misszionáriusokat és olyan helyekre küldeni őket, ahol kevésbé hallottak az emberek az Úr Jézus Krisztusról, vagy hiányos az ismeretük a kereszténységet illetően. A misszionáriusok sokat tettek azért, hogy ezt a hitet hirdessék, nem csak szóban, hanem szolgálatban, amit elvállaltak, annak fényében, hogy Krisztus tanítását tettekre váltsák. Szavakban hirdetni könnyű, azonban tettekben sokkal nagyobb erőfeszítést jelent. Jelenleg a világon hatezer verbita szerzetes van és több, mint nyolcvan országban szolgálnak. A rend karizmája hirdetni az evengéliumot és meggyógyítani az emberek sebeit. Láthatjuk nap, mint nap, hogy az egész világ sebzett, ezáltal pedig az emberek lelke is sebzett. Az evangélium hirdetésének célja meggyógyítani ezeket a sebeket Isten irgalmasságával – tette hozzá Lourdu atya.

Gulyás Réka felvétele

Gulyás Réka felvétele

Szungyi Károly, adai plébános a kezdeményezés kapcsán elmondta, hogy templomuk felújításának munkálatai befejező szakaszban vannak és ennek kapcsán született meg az ötlet, hogy többet foglalkozzanak a belső templom építésével, vagyis a lélek csiszolásával.

– Az ember élő templom, maga a szentlélek temploma. Ezért úgy vélem, ha jól érezzük magunkat a templomban, akkor a léleknek is ugyan így jól kell, hogy érezze magát. Ennek kapcsán született meg az ötlet a verbiták meghívására, hiszen ők az örömhír, azaz az evangélium terjesztésével foglalkoznak. Teszik mindezt nagyon hithű, gyakorlatias és érthető módon. Több, mint száztíz gyermek vett részt a szombati előadáson, beszélgetésen. Szemmel láthatóan élvezték a találkozást, az együttlétet az atyákkal és a testvérekkel – mondta az adai plébános.

Juhos Ferenc verbita atya Felvidékről érkezett és úgy véli mindenki, aki megvan keresztelve, bérmálva, igazából mindenkinek van missziós tevékenysége a saját környezetére. Mindenki misszionárius a saját családjában, a munkahelyén vagy akár a gyerekek az iskolában. Ezt a lelkesedést szerették volna átadni ők is az adaiaknak. A szerzetesek vajdasági látogatása vasárnap a missziós kereszt megáldásával zárult.

Nyitókép: Közös énekléssel zárták a szombati előadást (Fotó: Gulyás Réka felvétele)