2024. március 28., csütörtök
NBA

Újabb balkáni show Amerikában

Nehéz lenne eldönteni, melyik európai NBA-sztár alakított nagyobbat a tegnap hajnali játéknapon. Nikola Jokić Denvere a Mérföldmagas Városban a bajnoki címvédő Golden State-et fogadta, és a hazai pályán félelmetes mérlegű Nuggets a második félidőben lelépte a Steph Curry (28) vezette Harcosokat. A Joker ezúttal is tálcán osztogatta a kihagyhatatlan helyzeteket társainak, 22 ponttal, 14 lepattanóval és irányítókat megszégyenítő (bár számára már nem csodaszámba menő) 16 assziszttal zárt. A zombori hajszál híján vezeti a ligát utóbbi kategóriában (az indianai Tyrese Haliburton az első), ami egészen elképesztő tény, figyelembe véve, hogy centerként játszik. Egyvalaki azonban ellopta a szerbtől a show-t, ugyanis Giannis Antetokounmpo 54 ponttal vette vállára a Milwaukeet, aminek köszönhetően a Bucks a harmadik negyedben meglévő 21 pontos lemaradásból fordított, és késhegyre menő végjátékban nyert.

Giannis 20 pontot vállalt a sorsdöntő utolsó negyedben (Fotó: Beta/AP)

Giannis 20 pontot vállalt a sorsdöntő utolsó negyedben (Fotó: Beta/AP)

Időközben a liga nyilvánosságra hozta a február 19-én esedékes All Star-gálameccs cseréit. A nyugati főcsoportban a kezdők (LeBron James, Jokić, Zion Williamson, Curry, Luka Dončić) mellett Paul George, Shai Gilgeous-Alexander, Jaren Jackson Jr., Damian Lillard, Lauri Markkanen, Ja Morant és Domantas Sabonis kapott bizalmat, keletről pedig Bam Adebayo, Jaylen Brown, DeMar DeRozan, Joel Embiid, Haliburton, Jrue Holiday és Julius Randle egészíti ki a legjobb ötöst (Antetokounmpo, Kevin Durant, Jayson Tatum, Donovan Mitchell, Kyrie Irving).

NBA, alapszakasz: Indiana–LA Lakers 111:112, Cleveland–Memphis 128:113, New York–Miami 106:104, Chicago–Charlotte 114:98, Dallas–New Orleans 111:106, Denver–Golden State 134:117, Milwaukee–LA Clippers 106:105. Euroliga, 23. forduló: Barcelona–Bayern 72:70, Milano–Crvena zvezda 74:68, Valencia–Makkabi 93:94. Az élcsoport: Olimpiakosz (–1), Real Madrid (–1) és Barcelona 30, Monaco (–1) 28 pont stb.

Jabbar megnézi

Kareem Abdul-Jabbar, az NBA történetének jelenlegi legeredményesebb pontszerzője élőben fogja követni, ahogyan LeBron James, a Los Angeles Lakers sztárja megdönti a rekordját. Sajtóhírek szerint a 75 éves legendás játékos is ott ül majd a pálya szélén a Lakers következő két hazai mérkőzésén. A kaliforniai gárda vasárnap a New Orleans Pelicans otthonában lép pályára, majd szerdán az Oklahoma City Thundert, pénteken pedig a Milwaukee Bucks együttesét fogadja. Szinte biztos, hogy a négyszeres bajnok James a két hazai találkozó egyikén adja majd át a múltnak a korábbi Lakers-legenda sokáig megdönthetetlennek hitt csúcsát (38 387), amelytől már csak 63 ponttal marad el. Kareem Abdul-Jabbar gesztusa azért meglepetés, mert a két sztár a múltban többször is egymásnak feszült különböző okok miatt, így kapcsolatuk igencsak fagyosnak tekinthető. Októberben például Magic Johnson, Jabbar korábbi csapattársa azt mondta, a rekord elvesztése Jabbarnak „keserű pirula lesz, amit le kell nyelnie”.

Nyitókép: Giannis 20 pontot vállalt a sorsdöntő utolsó negyedben (Fotó: Beta/AP)