2024. április 19., péntek

Ismét összeült a köztársasági parlament

Megkezdődött a Köztársasági Képviselőház újabb, rendkívüli ülése, amelyet 106 képviselő kezdeményezett, és amelynek napirendjén 32 pont szerepel. A kormányzó többség döntése alapján a javasolt napirendi pontokat együttesen vitatják meg, írja a Danas.
A képviselők a többi között megvitatják annak a törvénynek a módosítási javaslatait, amely az állami szervek hatáskörére vonatkozik a csúcstechnológiai bűnözés elleni küzdelemben. Szó lesz továbbá az Alkotmánybíróságról szóló törvény módosítási javaslatairól is.
Elfogadásra terjesztették a bíróságokról és az ügyészségről szóló igazságügyi törvényjavaslatot, ami feltétele az Alkotmánymódosítás végrehajtásának. A képviselőháznak feburár kilencedikéig kell döntenie a kérdésben. Tekintettel arra, hogy a javaslatokra ezer módosító indítvány érkezett, vasárnap is üléseznek a képviselők.
Maja Popović igazságügyi miniszter szerint a kormány által javasolt törvénymódosítások összhangban vannak az alkotmánymódosításról szóló népszavazással. Beszédében kiemelte, a Velencei Bizottság, mint a terület legtekintélyesebb szerve pozitív véleménnyel illette a javasolt változtatásokat.

Nyitókép: Parlamenti ülés (A Beta archív felvétele)