2024. április 16., kedd

Komoly eredmények, még komolyabb tervek

Tavaly volt 20 éves az Izida – Az egyesület célja lakóközösség létrehozása

A bácsfeketehegyi Izida Anya- és Gyermekvédelmi Egyesület tavaly ünnepelte fennállásának 20. évfordulóját. Ennek kapcsán több programot tartottak, de szokásos tevékenységeiket sem hanyagolták el – mondta el lapunknak Papp Julianna, az egyesület elnöke.

– Sok minden történt tavaly, mivel megalakulásunk huszadik évfordulóját ünnepeltük. A 2022-es év a körülöttünk élő polgárok számára is nagyon nehéz volt, ez azt is jelenti, hogy a fogyatékkel élő emberek élete fokozottan nehézségekbe ütközött. Épp ezért az egyesület próbált egy kis vidámságot és változatosságot vinni az életükbe. A jubileumi évet különböző helységekből érkező barátainkkal közösen ünnepeltük meg, és ez boldogságot, vidámságot hozott az épületünkbe. Ezek mellett a programaktivitások mellett igyekeztünk folytatni az oktatási, kulturális és sportprogramjainkat is. Az anyagi feltételek sem voltak túl jók, mert kevesebb pályázatot írtak ki, amin részt vehettünk. A nehéz gazdasági helyzet ezen is éreztette hatását. Ennek ellenére le tudtuk fedni a költségeket, amelyek az egyesület munkájához voltak szükségesek – mondta el az elnök, majd hozzáfűzte, hogy az év végén ünnepséggel zárták a jubileumi programjaikat, és erre meghívták az egyesület összes támogatóját, szimpatizánsát és önkéntesét.

Az előttünk álló 2023-as évre komoly terveket állított össze az Izida. A tevékenységek három irányba fognak folyni – számolt be Papp.

– Egyrészt az óvodás- és az iskoláskorú gyerekek megsegítésére különböző foglalkozásokat fogunk tartani. Gyógypedagógus, pszichológus vagy logopédus tud segíteni azoknak a gyerekeknek, akiknek kell némi támasz, hogy felzárkózzanak a korosztályukhoz. Ez egy új foglalkozás lesz egyesületünk keretein belül, és az előzetes felmérések rámutattak, hogy szükség van egy ilyen jellegű szolgáltatásra. A másik nagy szolgáltatásunk a napközi. Ez egy licenccel rendelkező szolgáltatás, amit folytatni fogunk a felnőtt sérült és fogyatékkal élő személyek számára. Ez a legbiztosabb foglalkozás, ami egyesületünkben folyamatosan működik. A harmadik célunk egy kis lakóközösség kialakítása fogyatékkal élő személyek számára. Felhasználóink öregszenek, és gyámjaik úgyszintén, ezért látjuk a szükségét annak, hogy biztosítva legyen életük a jövőben is, saját, megszokott környezetükben. Nem szeretnénk, hogy otthonokba jussanak, hanem egy kis lakóközösséget hozunk létre számukra, amelyet egy kis segítséggel fenn tudnának tartani. Ez egy jó elképzelés, de félek, hogy az első lépéseket nehéz lesz megtenni. Viszont ki fogunk állni mellette, mert ez megoldás azoknak a községben élő személyeknek, akik gyám nélkül maradnak – mondta az elnök, majd azzal folytatta, hogy a jövőben nagyobb figyelmet fognak szentelni a mentális problémákkal élő személyeknek.

Papp Julianna

Papp Julianna

– Ha fogyatékosságról beszélünk, akkor mindenki a testi fogyatékosságra gondol, viszont a mentálisan fogyatékos személyek nagyon kevés figyelmet kapnak. A mentális egészség a lélek egészsége, és van olyan fontos, mint a testi egészség. Tagjai vagyunk az értelmi fogyatékosokat segítő szervezetek tartományi szövetségének, ahol felfedtük azt a problémát, hogy ezeket a személyeket nem kapcsolták be igazán a társadalmunkba. Léteznek, élnek, de mindenki elsiklik mellettük, mintha nem lennének részei a dolgoknak. Ezen szeretnénk változtatni, és az ő helyzetüket szeretnénk javítani az oktatásban, az egészségügyben és általában – fogalmazott Papp, majd hozzáfűzte, hogy a mentális fogyatékkal élők érdekeit valakinek képviselnie kell, és a törvényeken is változtatni kell, mert jelenleg nem teszik lehetővé számukra, hogy megkapják az őket megillető figyelmet és jogokat.

Nyitókép: Jubileumi műsor az Izida huszadik szülinapján (Lakatos János felvétele)