2024. március 29., péntek
SZENTTAMÁS

A dohányzás káros hatásairól az iskolákban

A dohányzás káros következményeiről tartottak előadást a Vöröskereszt aktivistái két szenttamási általános iskolában. A fiatalok elmondták, február 1-jén a dohányzás elleni küzdelem jegyében megtartott előadások fő célja a függőségi betegségek megelőzése és az egészséges életmódra történő utalás volt.

Goran Radovanović, a Vöröskereszt szenttamási szervezetének titkára megjegyezte, a dohányzás évente több mint 8 millió ember halálát okozza, annak ellenére, hogy a leggyakoribb megelőzhető halálozási okként tartják számon, ezért a dohányzásmentes-, egészségtudatos életmódnak kiemelkedően fontos szerep jut gyermekeink és unokáink egészségének védelmében. Szerinte a Jovan Jovanović Zmaj és Vuk Karadžić Általános Iskolában szervezett előadások és szórólapok csak egy csepp a tengerben, jelentősége azonban nagy, hiszen alkalom nyílt arra, hogy az idősebb általános iskolások a csaknem velük egykorú társaikkal elbeszélgessenek a témáról. Ugyanis a mai dohányosok nagy része általános iskolában gyújtott rá először és ez a tendencia ma is megfigyelhető, ugyanakkor Szerbiában minden harmadik ember naponta rágyújt.

− Szeretnénk, hogy a hetedikes és nyolcadik osztályos diákok idejében felismerjék, hogy a dohányzás mennyire káros és mit okozhat – magyarázta az akció lényegét Goran Radovanović.

A Vöröskereszt idei terveiről szólva kiemelte, folytatják az önkéntesek képzését, és sokkal többet dolgoznak majd az elsősegélynyújtás elsajátításán, mert a polgárok többsége sajnos még az alapokkal sincs tisztában.

Nyitókép: A Vöröskereszt aktivistái szórólapokkal figyelmeztetnek a dohányzás káros következményeire (Paraczky László felvétele)