2024. április 16., kedd

„Örvendezzen, aki él!” – Farsang Vajdaságban

Szép Vajdaság! – A Magyar Szó fotópályázatának 14. fordulója

Szép Vajdaság! fotópályázatunk 14. fordulóját ezúttal „Örvendezzen, aki él!” – Farsang Vajdaságban címmel hirdetjük meg, ugyanis a komor, hideg téli napokban a vidámságot hozó farsang egyedi jellegzetességeivel még inkább fokozza mindannyiunkban a tavaszvárás örömét. Ebben a pályázati körben így olyan alkotásokat várunk az amatőr fotósoktól, amelyek bemutatják ennek a különleges télbúcsúztató időszaknak a vajdasági magyarság mindennapjaiban megmutatkozó jellemzőit.

Arra biztatjuk kedves Olvasóinkat, hogy egy-egy fotóval örökítsék meg a farsangi hetek legkedvesebb, legemlékezetesebb pillanatait, legyen az karneváli felvonulás, táncház, jelmezbál vagy egyéb, a farsanghoz fűződő népi hagyományok ápolására irányuló közösségi tevékenység: egy pillanatkép a konyhából, ahol épp a jellegzetes farsangi fánkok készülnek, mókás jelenetek, őszinte mosolyok, illetve egyéb különlegességek, amelyek az Önök számára meghatározzák ezt az időszakot.

A pályázatra 2023. február 12-éig, vasárnapig küldhetik be a fotókat a szepvajdasag@magyarszo.rs e-mail-címre. Az eredményhirdetésre február 13-án, hétfőn 20 órakor kerül sor a Magyar Szó honlapján és Facebook-oldalán.

A pályázat különlegessége továbbra is az, hogy a nyereményeket vajdasági magyar termelők és vállalkozók biztosítják. A legszebb fotóért járó jutalom ezúttal egy kétszemélyes kirándulás Magyarországra, a hagyományos mohácsi busójárásra, 2023. február 19-én, farsangvasárnap, a temerini Abeona Trips utazási iroda jóvoltából, valamint két különdíjasunk egy-egy, a Magyar Szó Lapkiadó Kft. által összeállított ajándékcsomaggal lesz gazdagabb, amelyek tartalmaznak egy konyhai aprítógépet, a Magyar Szó receptgyűjteményét, valamint egy fél évre szóló előfizetést a Magyar Szó Online lapozójára.

Figyelem! A legszebb fotóért járó mohácsi jutalomkiránduláshoz, a nyertesnek és kísérőjének rendelkezniük kell érvényes úti okmánnyal. Az ajándékutalvány nem tartalmazza az utasbiztosítás költségeit, az minden utast egyénileg terhel. Az autóbusz Vajdaság számos pontján megáll, így minden esetben lesz lehetőség a csoporthoz csatlakozni.

Ahogyan azt már megszokhatták, a nyertes fotó egy hétig a Magyar Szó Facebook-oldalának borítóképe is lesz.

A beérkezett fényképeket szakmai zsűri értékeli, amelynek tagjai Molnár Edvárd és Ótos András fotósok, valamint Máriás Endre főszerkesztő-helyettes.

Pályázatunkra amatőr fotósok olyan munkáit várjuk, amelyek még nem részesültek elismerésben, díjazásban. Egy jelentkező legfeljebb három fotóval vehet részt a pályázaton. Fontos, hogy minden fotónál tüntessék fel, Vajdaság mely településén készült a kép, valamint a fotó készítőjének a nevét, lakhelyét és elérhetőségként a telefonszámát.

Arra kérjük a pályázókat, hogy kizárólag olyan fotókat küldjenek be, amelyeken kifejezésre jutnak azok a részletek, amelyek egyértelműen szemléltetik, hogy a vajdasági magyar közösség tagjai körében a farsangi időszakhoz kapcsolódó hagyományok ápolásának ma is meghatározó szerepe van. Azokat a fotókat, amelyek nem az adott pályázati kör témájához kapcsolódnak, a zsűri az elbíráláskor nem veszi figyelembe.

Mindenkinek sok szerencsét kívánunk!