2024. április 19., péntek

Állami támogatás a régi dízeles gépjárművek leváltására

Azok a polgárok, akik úgy döntenek, hogy Euro 6-os motorral ellátott újabb gépkocsit vásárolnak, támogatást kaphatnak majd az államtól – jelentette ki Goran Vesić építési, közlekedési és infrastrukturális miniszter, írja a 021.rs hírportál.

Vesić pontosított, hogy a támogatás 2100 eurót tesz ki egy személygépkocsi, 2500 eurót egy 12 tonnás tehergépkocsi, és 2900 eurót egy autóbusz vásárlása esetén.

Hozzátette, hogy a program rendkívül fontos, ugyanis hozzájárulna a légszennyezés csökkentéséhez. A megvalósítása 2024-ben fog megkezdődni és két éven keresztül tart majd.

– Az állam 102 millió eurót különített el a régi járművek lecserélésére, valamint azoknak a jegyzékből való kitörlésére – mondta a miniszter.

Kiemelte, hogy Szerbiában jelenleg 2,8 millió regisztrált gépkocsit tartanak nyilván, ami egymillióval több, mint tíz évvel ezelőtt, amikor ez a szám 1,8 millió volt.

Rámutatott arra, hogy ez nagyobb szennyezést is jelent, mivel Szerbiába 2015 és 2022 között 1 millió 255 ezer gépkocsit szállítottak be, amelyből 350 ezer Euro 3-as motorral van felszerelve.

Az állam által kezdeményezett program szerint a következő évtől minden polgár, aki Euro 1, 2, vagy 3-as motorral felszerelt személygépkocsival, könnyű tehergépkocsival, vagy autóbusszal rendelkezik, töröltetheti a nyilvántartásból a járművét, amelyeket az újrahasznosító központokba szállítanának. Ezt követően megkaphatják a polgárok a támogatást.

A miniszter szerint a támogatás megszerzéséhez szükséges feltétel, hogy olyan gépjárművet vásároljanak a tulajdonosok, amely Euro 6 minősítésű motorral rendelkezik, és a gyártási éve nem lehet 2015-től régebbi.

Nyitókép: Illusztráció (Tanjug/Vladimir Šporčić)