2024. április 20., szombat

Kiegyensúlyozott gyermek, kiegyensúlyozott szülő

A babamasszázs jótékony hatásairól az adai Szügyi Dávid Dórával

A moholi születésű Szügyi Dávid Dóra Zentán babamasszázst tart. A foglalkozásoknak a Medica Netter rehabilitációs központ ad otthont. A fiatalasszony a Szegedi Tudományegyetem Egészségtudományi és Szociális Képzési Karának védőnő szakán diplomázott, majd szintén Szegeden egy babamasszázs-tanfolyamon nemzetközi oklevelet szerzett. Maga is édesanya, Adán él férjével és kilenc hónapos kislányukkal. Jelenleg az Apolo gyógyszertárban dolgozik, és mellette babamasszázs-foglalkozásokat tart. A tanfolyamra várandós édesanyák és olyan szülők jelentkezhetnek, akiknek gyermekei még nem töltötték be első életévüket, és szeretnék elsajátítani a babamasszázs folyamatait.

Hogy néz ki egy ilyen találkozás?

– Ötfős csoportokat indítunk, ugyanis azt tapasztalom, hogy legfeljebb ilyen létszámmal tud hatásosan működni az óra. Először megismertetem a várandósokkal, a szülőkkel, mi is az a babamasszázs, kinek a nevéhez fűződik, milyen jótékony hatásai vannak a babára, az anyára és az egész családra. A résztvevők megtanulják, hogyan tudják masszírozni a babájukat a fejük búbjától a lábujjuk végéig. Sajnos nagyon sok a hasfájós kisbaba, ezért külön kitérünk erre is, ennek megelőzésére, és erre külön mozdulatsort is tanulunk. Mozgáskoordinációs gyakorlatokat is végzünk, hiszen ez elengedhetetlen a babák fejlődésében.

Te masszírozod a babákat, vagy a résztvevők a saját babájukat?

– Ez egy igen fontos kérdés. Mi attól vagyunk különlegesek, hogy nem mi magunk mint babamasszőrök masszírozzuk a babákat, hanem megtanítjuk az anyukáknak, apukáknak, hogyan tudják ők maguk a gyermeküket szakszerűen masszírozni. Mindezt úgy és akkor, ahogyan az jó a babájuknak és nekik.

Szügyi Dávid Dóra (Fotó: Gulyás Réka)

Szügyi Dávid Dóra (Fotó: Gulyás Réka)

Hány alkalomból áll a tanfolyam, és kiknek ajánlott a részvétel?

– A tanfolyamok három alkalomból állnak, amelyek Zentán a Medica Netter épületében valósulnak meg. Egy találkozás kb. 30–45 perces. Minden várandósnak és szülőnek ajánlatos részt venni rajta, azoknak is, akiknek csecsemőjük van, és azoknak is, akik várandósok. A babamasszázsnak számos jótékony hatása van, ami sokat segít minden csecsemő és szülő életében. A kismamáknak jó lehetőség arra, hogy teljesen felkészülve várják gyermeküket, és már akár az első hetekben is alkalmazni tudják az itt tanultakat.

Miért van erre szükség, miben segíti ez a szülőket és gyermekeiket?

– Számos pozitív hatása van, ezt Miamiban az érintéskutató központban is vizsgálták. Erősíti a kötődést a szülő és a gyermeke között, továbbá vérkeringés- és immunrendszer-javító hatásai is vannak. Lazítja az izomrendszert, illetve fejleszti a mozgást és a koordinációt. Jobbá teszi a gyomor, a bélrendszer működését, segítve ezzel a babák étvágyát és az emésztésüket. Jobb alvásminőséget biztosít, és az érzékszervek fejlődésére is kiváló hatással van. Nem mellékes az sem, hogy stresszoldó a szülőre és a gyermekre nézve is. Az anyatejes táplálásnál és a fogzási nehézségeknél is láthatjuk jótékony hatásait.

A babamasszázst gyorsan megtanulják az anyukák (Fotó: Gulyás Réka)

A babamasszázst gyorsan megtanulják az anyukák (Fotó: Gulyás Réka)

Szügyi Dávid Dóra elmondta, arra törekszik, hogy a foglalkozások során vidám és hangulatos környezetet teremtsen. Zenei aláfestéssel mondókáznak, énekelnek, ezzel is erősítve az anya és a gyermeke közötti kapcsolatot. A találkozások alkalmával nagy hangsúlyt fektet a résztvevők közötti gondolatcserére. Közösen megbeszélik a felmerülő problémákat, és tanácsokkal látják el egymást. Amellett, hogy segítséget nyújt szakmailag, édesanyaként is igyekszik megosztani tapasztalatait nőtársaival. Az érdeklődők a medica.netter@gmail.com e-mail-címen jelentkezhetnek a tanfolyamra. 

Nyitókép: A babamasszázst gyorsan megtanulják az anyukák (Fotó: Gulyás Réka)