2024. április 16., kedd

Lassan gyűlik a tóban a víz

Kiválthatóak a horgászengedélyek Topolyán

Megkezdték a Topolyai-tóra érvényes, egész évre vonatkozó horgászengedélyek árusítását. Mile Antunović, a Tó Környezetvédő Sporthorgász-egyesület elnöke elmondta, hogy az engedélyeket az egyesület, illetve a Kami Sporthorgász-egyesület irodájában is ki lehet váltani. Mindkét iroda a községi közigazgatás szomszédságában lévő épületben található, a Tito marsall utca 32-es szám alatt. Az éves engedély 5000 dinárba kerül, és ennek kiváltásával egész évben lehet a tavon horgászni. Kedvezményesen igénybe vehető külön feltételeket csak a gyerekeknek kínálnak, így szeretnék népszerűsíteni a környezetvédő sporthorgászatot a fiatalok körében is. Mintegy tíz-tizenöt horgászpalántáról tudnak, akiket meghívnak a horgásziskolába is, aminek keretében hasznos tudással vértezik fel a jövő környezetvédő sporthorgászait.

Szintén kiválthatóak Topolyán az országos horgászszövetség által kiadott engedélyek. Az ilyen engedély 65 éves korig 7000 dinárba kerül. A 65 év felettiek és a nők 3500-ért válthatják ki, 18 éves korig pedig 600 dinárért. A 80 százalékos testi fogyatékkal vagy rokkantsággal élők esetében is mindössze 600 dinár az éves díj. Ez érvényes a Topolya község területén található többi víztározó tóra is, illetve a Tisza és a Duna bizonyos szakaszaira és más folyókra is.

Mile Antunović

Mile Antunović

Antunović elmondta, hogy február 1-jétől április 1-jéig horgásztilalom van érvényben a csukára. Március 1-jétől pedig a süllőre lesz majd tilos horgászni, ugyanis akkor kezdődik ennek a ragadozó halnak az ívási időszaka. Minden évben rendszeresen mesterséges fészkeket helyeznek ki a halak szaporodásának elősegítése végett. Idén az előző években kihelyezett fészkek javítását, illetve újak kihelyezését is tervezik. Hozzátette, hogy az utóbbi hónapokban, ha lassan is, de folyamatosan nőtt a tó vízszintje. Most már a nyáron mért legalacsonyabb szinthez képest mintegy 50 centiméterrel megnőtt. Az átlagos szinthez azonban még mindig 1,2 méteres vízréteg hiányzik. A tavat folyamatosan őrzik, felügyelik, az utóbbi időben nem tapasztaltak visszaéléseket, orvhalászok sem próbálkoztak.

Nyitókép: A nyáron mért legalacsonyabb szinthez képest mintegy 50 centiméterrel megnőtt a Topolyai-tó vízszintje, az átlagos szinthez azonban még mindig 1,2 méter vízréteg hiányzik (Tóth Péter felvéte