2024. április 20., szombat

Egyéb felújításokra is szükség lenne

Új tetőszerkezetet kap az óbecsei Városi Színház

A szerbiai Művelődési Minisztérium 14 millió dináros és az önkormányzat négymillió dináros támogatásának köszönhetően új tetőt kap az óbecsei Városi Színház. Az intézmény tetőszerkezetének rekonstrukciós munkálatai jelenleg is folynak, és várhatóan február végéig tartanak.

– Intézményünk a szerbiai Művelődési Minisztérium Városok a fókuszban elnevezésű pályázatán sikeresen szerepelt. A munkálatok során a cserepeket és a tetőszerkezetet is lecserélik. A nagy esőzések alkalmával az épület beázott, és ez hatással volt a színház működésére is – közölte Zdravko Petrović, az óbecsei Városi Színház igazgatója, majd hozzátette, hogy az említett pályázaton a színház néhány évvel ezelőtt is sikeresen pályázott. Akkor mintegy ötmillió dinárt kapott új, színházi eszközök beszerzésére. Az intézmény igazgatója szerint a tetőszerkezet mellett egyéb felújításokra is szükség lenne.

(Kancsár Izabella felvétele)

(Kancsár Izabella felvétele)

– A fontossági listán a falak vízszigetelése és a nyílászárók cseréje szerepel, ami energetikai szempontból igen fontos lenne, majd végül a homlokzat rekonstrukciója következne. Ezek lennének a legszükségesebb teendők. Mi, ahogyan minden évben, az idén is részt veszünk majd a különféle köztársasági és tartományi pályázatokon, és reméljük, folytatni tudjuk az épület felújítását – mondta az igazgató.

Az óbecsei Városi Színház épülete a város egyik legrégebbi létesítménye. Az épületben eredetileg kaszárnya működött egészen 1849-ig. Ezt követően ebben az épületben nyílt meg a híres Central Hotel, amely a szállodai és vendéglátói szolgáltatások mellett a szerencsejátékokhoz és a világ legrégebbi mesterségéhez kapcsolódó kiegészítő szolgáltatások széles skáláját is kínálta vendégeinek. Az épület a mai kinézetét az 1926-os tűzeset után nyerte el. A Fő utca felőli épületrészben évtizedek óta az óbecsei Közgazdasági-Kereskedelmi Középiskola működik.

Az óbecsei Városi Színház a színházi tevékenységek mellett számos más kulturális programot valósít meg.

Nyitókép: Folynak az óbecsei Városi Színház tetőszerkezetének rekonstrukciós munkálatai (Kancsár Izabella felvétele)