2024. március 28., csütörtök

Pozitív benyomások

A Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége a múlt héten több autóbuszt indított a budapesti mezőgazdasági kiállításra

A koronavírus-járványt követően az idén újra megszervezték a budapesti Hungexpo Zrt. rendezvényközpont területén az AGROmashEXPO és az AgrárgépShow elnevezésű nemzetközi jelleggel bíró mezőgazdasági kiállítást. A rendezvény fő témaköre a mezőgazdasági géppark, a mezőgazdasághoz kapcsolódó felszerelések, illetve különféle magházak és növényvédőszer-gyártó cégek bemutatkozása. A kiállítást ezen év január 25-e és 28-a között tekinthette meg a nagyközönség.

Turza Szabolcs kúlai falugazdász elmondta, a Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége és a falugazdászok szervezésében az említett rendezvényre több autóbusz is indult, többnyire más időpontokban.

− A bácskertesi Pilin Endre kolléga segítségével Nyugat-Bácska területéről január 25-ére szerveztük meg az utat, kúlai indulással. A busz megállt Telecskán (Bácsgyulafalva), Zomborban és Nemesmiliticsen is, összevonva így a helyi gazdákat, kissé az egymással való ismerkedés jegyében is. Az utaslistán a már említett települések mellett kucorai, sóvéi, csonoplyai, bácskertesi, gombosi és őrszállási érdeklődő neve is szerepelt. Összesen 48 gazda jelentkezett a felhívásra (ezzel meg is telt az autóbusz), akik éltek az utazás adta lehetőségekkel és megtekintették a kiállítást. A kirándulást szakmai jellegűnek is nevezhetjük, hiszen többségében mezőgazdászok és állattenyésztők jelentkeztek, illetve jöttek velünk – fogalmazott Turza Sabolcs.

Vajdasági gazdák is jártak a budapesti nemzetközi mezőgazdasági kiállításon (Fotó: Turza Szabolcs és Paracki Lívia)

Vajdasági gazdák is jártak a budapesti nemzetközi mezőgazdasági kiállításon (Fotó: Turza Szabolcs és Paracki Lívia)

Paracki Lívia szenttamási falugazdász lapunknak elmondta, az óbecsei falugazdásszal szervezték meg az utazást a budapesti AGROmashEXPOra.

− A mi autóbuszunk január 26-án Bácsföldvárról indult, majd Óbecsén, Szenttamáson, Feketicsen és Topolyán is megállt, ahol felszedtük az utasokat. A kiállításra a belépőket a falugazdászok csapata rendezte, így a látogatóknak nem kellett erről gondot viselni. Az idei nemzetközi mezőgazdasági kiállítás igen látványos volt, a legújabb erőgépek mellett a korszerű talajművelő felszerelés sokasága, technikai, valamint technológiai újdonságok várták a látogatókat – mondta Paracki Lívia.

Hozzátette, a budapesti kirándulás mindenkinek tetszett, így már hazafelé tartva eldőlt, hogy jövőre is megszervezik a közös utat.

A szenttamási Berić Jovica középiskolás fiával utazott a budapesti kiállításra. Elmondta, legjobban a traktoros GPS-navigáció iránt érdeklődött, ugyanis értesülései szerint Magyarországon is van olyan cég, amely ezek gyártásával foglalkozik, és jóval hozzáférhetőbb áron kínálják mint Szerbiában. Hozzátette, nálunk egyelőre csak kínai gyártmányút lehet vásárolni és az ár is magas.

− Nagyon jó benyomásokkal érkeztünk haza, a szervezők mindent beleadtak, hogy egy színvonalas és mindent átfogó kiránduláson vegyünk részt, és kiváló kiállítást láthassanak az érdeklődők. Budapesten több szerbiai cég is képviseltette magát és bemutatta termékeit, ez ugyancsak elégedettségre ad okot. A kiállítást nagy csarnokokban tartották, mindenütt meleg volt, ami pedig az árakat illeti, az enni- és innivaló ára hasonló volt, mint az újvidéki mezőgazdasági vásáron. Sajnálom, hogy az egyébként jól megszervezett útra Szenttamásról kevés termelő jelentkezett, Bácsföldvárról és Bácsfeketehegyről sokkal többen jöttek – mondta a szenttamási termelő.

Benedek Dániel kúlai gazda lapunknak elmondta, először járt a budapesti mezőgazdasági és mezőgépkiállításon, az újvidékire viszont rendszeresen ellátogat.

− Csupa pozitív benyomással értem haza a magyar fővárosban megrendezett kiállításról, igen színvonalas, sokrétű, sok a modern, korszerű kiállított termék, az újvidékitől pedig annyiban különbözik, hogy itt nincsenek tenyészállatok, és szerintem nagyobb területen tartják meg. Jó volt látni a hatalmas gépeket, traktorokat, némelyikbe bele is ültünk, egy magamfajta kistermelőnek ez természetesen jólesett. Több helyszínen is tartottak vetítéssel egybekötött szakmai előadást. Engem a drón mezőgazdaságban történő alkalmazása érdekelt, pl. a vele végzendő permetezés, feltérképezés. Nálunk ez a korszerű ágazat most van kialakulóban. Nagyon tetszett az is, hogy a kiállításon sok mindent első kézből megtudhattunk – mondta Benedek Dániel.

Nyitókép: ((Fotó: Turza Szabolcs és Paracki Lívia))