2024. április 20., szombat

Gion Nándor nyomában

Húsz diák kapott jutalmat a szenttamási Népkönyvtárban

A szenttamási Népkönyvtár és a Gion Nándor Emlékház tavaly decemberben második alkalommal hirdette meg Gion Nándor tiszteletére irodalmi és képzőművészeti pályázatát.

A képzőművészeti pályázatra a Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskolából az 1−4.osztályos diákok jelentkezhettek, akiknek feladata a Krivaja környéke, annak növény- és állatvilágának megrajzolása volt, az irodalmi pályázatra pedig az 5−8. osztályos diákok írhattak fogalmazást, amelyben A kárókatonák még nem jöttek vissza című regényből ismert helyszíneket eleveníthették meg.

Az idei képzőművészeti és irodalmi pályázat eredményhirdetése (Fotó: Paraczky László)

Az idei képzőművészeti és irodalmi pályázat eredményhirdetése (Fotó: Paraczky László)

Pintér Andrea, a Népkönyvtár igazgatója elmondta, idén is nagyon szépen dolgoztak a gyerekek, sok szép munka érkezett, mind a rajz-, mind az irodalmi pályázatra, amiért külön köszönet jár a  tanítónőknek és a tanároknak.

− Az idén második alkalommal hirdettük meg a pályázatokat abból a célból, hogy népszerűsítsük Gion Nándor műveit, illetve a helyi értékeket. Ezúttal a környezetvédelemre helyeztük a hangsúlyt, így a rajzpályázatokon Gion műveiben megjelenő helyszíneket, mint a Krivaja, a kálvária, a Szív, a malom stb. tudták a gyerekek megeleveníteni, az irodalmi pályázaton pedig a növényi- és állatvilág megóvására gondoltunk, arra, hogy a gyerekek miként élik meg azt, hogy itt vannak a vízközelben, továbbá hogyan néznek ki a Gion-regényekben leírt helyszínek ma – sorolta Andrea.

Kiemelte, a könyvtár évek óta visszamenőleg minden évben február 1-jén, Gion Nándor születésnapján megemlékezik az íróról, könyvbemutatókat, előadásokat szerveznek, alkalmi vendégeket hívnak meg. Az idén az irodalmi és a képzőművészeti pályázat volt aktuális, a jövőben pedig majd gondolkodnak, hogy mivel tudják mindezt kibővíteni.

Nityetin Anasztázia ötödikes diáklány díjazott munkáját olvassa (Fotó: Paraczky László)

Nityetin Anasztázia ötödikes diáklány díjazott munkáját olvassa (Fotó: Paraczky László)

Az idei irodalmi pályázat díjazott fogalmazásai: Nityetin Anasztázia V. osztály (A Krivaja folyó), Gál Emese V. osztály (A kárókatonák megmentése), Szuknovity Aleksza V. osztály (A Krivaja), Füstös Léna V. osztály (A Krivaja), Szöllősi Rita VI. osztály (Az én zsombékom), Balázs Luca VI. osztály (A vágóhídnál), Flajsz Edina VI. osztály (Gondolataim a Krivajáról) és Gál Sarolta VII. osztály (Krivaja). A felkészítő tanárok: Drobnyik Aranka és Gluvakov Lenke.

A képzőművészeti pályázatra pályamunkát beküldők közül a következő diákok részesültek könyvjutalomban: az I. osztályos tanulóknál Soltis Leon, Szluka Nimród és Jojović Dávid, a II. osztályos tanulók közül Kiss Dorka, Jovanović Szamanta és László Viktor, a III. osztályosok közül Mag Sarolta, Boros Zsófia és Balzam Tamara, a IV. osztályos tanulók munkái közül pedig Živčić Anđela, Juhász Vivien és Kőrösi Virág rajzát jutalmazta a zsűri.

Az alsósokat Ifjú Judit, Faggyas Klára, Lévai Aranka és Bergel Aranka készítette fel.

Füstös Léna ötödikes diáklány a Krivaja folyóról írt fogalmazásáért kapott díjat (Fotó: Paraczky László)

Füstös Léna ötödikes diáklány a Krivaja folyóról írt fogalmazásáért kapott díjat (Fotó: Paraczky László)

A díjkiosztó végén a diákoknak és a pedagógusoknak Németh Dezső, a Gion Nándor Emlékház elnöke köszönte meg a részvételt és az érdeklődést:

− Fontosnak tartom azt, hogy a szenttamási gyerekek az elsőtől a nyolcadik osztályig bekapcsolódtak/bekapcsolódnak a Gion Nándor Emlékház és a szenttamási Népkönyvtár által meghirdetett pályázatba, amelynek a fő célja, hogy rávegyük a gyerekeket a regényekben szereplő helyszínek feltérképezésére, hogy kimenjenek a Szívhez, megnézzék a kálváriát, a malom maradványait stb. Azt a benyomást kell megfesteni, megrajzolni, leírni, amit ezek megtekintése hagy a gyerekekben – fogalmazott Németh Dezső.

A kérdésre, hogy az idei Gion Nándor Napok rendezvénysorozat keretében mire számíthat még a közönség, elmondta, hogy a napokban jelent meg a 10 éves évfordulóját ünneplő szenttamási magyar nyelvű portálról egy riportkönyv, ennek bemutatóját a tervek szerint február 24-én tartják, március elején pedig a bácsfeketehegyi könyvtárban mutatkozik be a Gion Nándor Emlékház.

A Gion Nándor Nyomában pályázat idei díjazottjai és a szervezők a Népkönyvtárban (Fotó: Paraczky László)

A Gion Nándor Nyomában pályázat idei díjazottjai és a szervezők a Népkönyvtárban (Fotó: Paraczky László)

− A mai díjkiosztót követően meghirdettük az idei Gion Nándor Szépirodalmi Pályázatot, amely keretében 11. alkalommal írtuk ki a Gion Nándor Novellapályázatot. A pályázati határidő július 1-je, a novellákat pedig elektronikus, vagy nyomtatott formában a pályázati szöveg végén feltüntetett címre kell beküldeni. Minden pályázat jeligés, bővebb tájékoztató pedig az emlékház honlapján olvasható. Az eddigi novellapályázatokból kilenc antológiát jelentettünk meg, a kilencedik most van nyomdában, a nyolcadikat pedig ma hoztam haza – mondta Németh Dezső.

Nyitókép: Az idei képzőművészeti és irodalmi pályázat eredményhirdetése (Fotó: Paraczky László)