2024. április 16., kedd

Elfogták az újvidéki gyilkost

Tíz évtől életfogytig terjedő börtönbüntetés vár az elkövetőre

Letartóztatták az osztrák–német határon B. J. (1979) újvidéki gyanúsítottat, a veterniki gyilkosság feltételezett elkövetőjét. A rendőrség csütörtöki tájékoztatása alapján az illetőt még kedden este előállították a szerb és az említett két ország illetékes szerveinek együttműködése révén. Őrizetbe helyezték, s a tájékoztatás szerint a törvényes határidőkön belül kiadják majd a gyanúsítottat Szerbiának. A Belügyminisztérium arra emlékeztetett, hogy a gyilkosság január 24-én történt, amikor is egy éles tárggyal megöltek egy 47 éves férfit, J. J.-t, holttestét a veterniki Új utca 34. alatti parkolóban találták meg. Egyes sajtóbeszámolók szerint a gyilkosság pillanatit rögzítette a közelben található biztonsági kamera, erre vonatkozó információkat azonban nem adott ki a hatóság, mely annyit közölt, hogy elvégezték a helyszínelést, bizonyítékokat gyűjtöttek és megfelelő vizsgálatot indítottak a részletek felderítése érdekében, néhány tárgyat is lefoglaltak a nyomozás során. A holttesten boncolást is elrendeltek. Nemzetközi elfogatóparancsot is kiadtak, ennek köszönhetően kísérték be a gyanúsítottat, fogalmazott tegnapi közleményében az újvidéki Felső Ügyészség, kiemelve, hogy a letartóztatás a határon a szerb rendőrséggel és az osztrák és német rendőrséggel együttműködve történhetett meg. Az illető identitásának igazolását követően azonnali döntés született a külföldi fogva tartás elrendeléséről, melyet majd a bizonyító eljárással egyidejűleg a feltételezett tettes Szerbiába szállítása követ.

Korábban a média közölte azt is, hogy a megölt férfi egy pénzváltó tulajdonosa volt. Az első megállapítások szerint egy ismeretlen férfivel találkozott, hogy pénzt váltson neki. Az ismeretlen személy el akarta lopni a pénzt, az áldozat viszont ellenállt. A támadója végül több ütést is mért rá, a szúrásokról ekkor még nem számoltak be a híradások. Az egyik köztéri kamera felvételei szerint egy Fiat 500L autóban ült a két férfi a Lipov gaj étteremtől nem messze. A videón állítólag az is látszik, ahogy az egyik férfi a másikat kihúzza az autóból, néhány ütést ad neki, majd elhagyja a helyszínt.
Egy másik, a nyomozáshoz közel álló forrás a Blic napilapnak azt mondta, az adósság volt a fő indítéka a gyilkosságnak, így mégis ismerhette egymást a két személy. Az áldozat jómódú volt, nincsenek arról információk, hogy bűnözői körökben mozgott volna. A bűncselekmény elkövetési módjából ítélve a nyomozás első következtetései arra mutattak rá, hogy a gyilkosságot nem tervezték meg előre. Az eset dühből, egy verekedést kiváltó vita után történt, hangzott el a meg nem nevezett forrás beszámolójában. Az autóban két pénzzel megtömött táska is volt, a dinárt tartalmazót az elkövető elvitte a helyszínről, a másikat nem láthatta, mert a gépkocsi hátsó ülésén volt, ez tartalmazta az eurót.
Az újvidéki ügyészség arra emlékeztetett, hogy tíz évtől életfogytig terjedő börtönbüntetés vár a tettesre.

Nyitókép: Illusztráció