2024. április 19., péntek

A lépések ideje

Christopher Hill szerint a koszovói kérdés kezelése gyorsabbá teheti az európai integrációt

A német–francia, azaz európai rendezési tervről, valamint a koszovói kérdés egyéb aspektusairól nyilatkozott az N1 tv A hírek hátterében (Iza vesti) című műsorában Christopher Hill, az USA belgrádi nagykövete, kifejtve: tudatában kell lenni annak, hogy az Európai Unió kellő komolysággal kezeli a témát.

Jó, hogy a szerb fél konstruktívan állt hozzá a felkínált javaslathoz, emelte ki Hill. Rámutatott: értékelése szerint nem az együtt nem működés esetleges következményeire kellene összpontosítani, hanem a javaslatra és a megállapodásra. Jelen körülmények között, amikor Oroszország ukrajnai agressziója hatalmas kihívás elé állítja az USA-t és az EU-t, nem érdemes túlságosan nagy megértésre számítani, jegyezte meg a diplomata, aki azt is közölte, hogy amennyiben a felek igyekezetről tesznek tanúbizonyságot, biztosan hasznuk származik a folyamatból. A nagykövet nem kívánt válaszolni a kérdésre, hogy a tárgyalásoknak vajon Szerbia és Koszovó kölcsönös elismerésével kell-e végződniük, szavai szerint az a legfontosabb, hogy rábólintsanak a mindkét fél számára elfogadható megállapodásra. Hill szavai szerint Szerbia már korábban választott, méghozzá a nyugatot. Megérti, hogy a szerbiai polgárok többsége közönyössé vált, ám abban bízik, hogy ideális esetben a folyamat gyorsabbá teszi Szerbia európai integrációját, hangzott el a beszélgetés folytatásában.

Kitérve a szerb–orosz kapcsolatok témájára Hill megjegyezte: Szerbia hosszabb ideje hűséges a szankciók el nem rendelésének politikájához, mint amennyi ideig az orosz katonaságnak sikerült megtartania Herszont. Eljött az ideje annak, hogy Szerbia irányt váltson, mondta Hill, hozzátéve, hogy egyébként túlzás azt állítani, hogy az ország semmilyen kívánatos intézkedést nem foganatosított az ukrajnai válság tekintetében.

Nyitókép: Christopher Hill (Fotó: Beta)