2024. április 25., csütörtök

A kultúra bevilágítja a régiót

Belgrádban mutatkozott be Európa idei kulturális fővárosa, Veszprém

Újvidék után 2023-ban Veszprém is viseli az Európa Kulturális Fővárosa címet, azzal, hogy nem egyedüli városként, hanem a Bakony-Balaton régió 116 településével közösen nyújtanak betekintést a térség kulturális életébe – ismertette tegnap Belgrádban, a Collegium Hungaricumban tett bemutatkozó során Müller Mihály, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa rendezvény sajtófőnöke. Mint elhangzott, a mintegy 300 napon át tartó rendezvénysorozaton és mintegy 3000 programsorozaton túli célok, hogy 2030-ra Veszprém Európa 20 legélhetőbb városainak egyike legyen.

Veszprém 60 ezer lakosú város Magyarország nyugati részén, északról a Bakony, délről a Balaton határolja.

– Egy olyan várostól, Újvidéktől vettük át ezt a címet, amely nagyságrendekkel nagyobb ennél. Egy hatvanezer fős kisváros lehet Európa Kulturális Fővárosa? Azt gondoljuk, hogy azzal a gazdag kulturális hagyománnyal, amivel Veszprém és az egész Bakony-Balaton régió rendelkezik, ez lehetséges. A több százezer ember, aki ebben a régióban él, egy olyan kulturális közegben lakik, él, nyaral már évtizedek óta, amely predesztinálta ezt a régiót arra, hogy pályázzon a címre – hangsúlyozta Müller Mihály, majd rámutatott arra is, minden vizuális elemükön a ragyogást kívánták szimbolizálni, azt akarták visszaadni ezáltal, ahogy a kultúra bevilágítja a régiót.

A programok összeállításában olyan hidakat kerestek, amelyekhez nincs szükség okvetlenül nyelvismeretre, így a tánc is nagy szerepet játszik, amelyben a kortárs táncoktól kezdve a néptáncokon át a balettig meg tudják mutatni azokat az értékeket, amelyek a tánc és a színház peremterületén vannak.

A Görög nővérek zenei előadása (Miklós Hajnalka felvétele)

A Görög nővérek zenei előadása (Miklós Hajnalka felvétele)

A programsorozatok többsége ugyanakkor a zenét célozza meg. Közép-Európa legnagyobb bluesfesztiváljára készülnek áprilisban, amelyen a legkiválóbb előadók mutatkozhatnak be nemcsak Veszprémből, hanem Európából és az Amerikai Egyesült Államokból is. Ősszel pedig a dzsessz szerelmeseinek kedveznek. Bejelentése szerint Újvidékkel és Szerbiával is együttműködnek, hiszen az Interurban programon keresztül kétheti váltással Európa 25 városa mutatkozik be. Akkor Újvidék több művészeti formációját is vendégül látják és sor kerül a Balkan: Most fesztiválra is.

Müller Mihály megemlítette a Gizella Napok rendezvényt, amely májusban mindenekelőtt a családok számára kínál gazdag programot, a klasszikus zene szerelmeseit pedig az Auer Fesztiválra hívta meg augusztus elejére.

A bemutatkozó során a jelenlevő közönség kóstolót is kapott a térség finomságaiból, hiszen a veszprémi vendéglátók bakonyi borokat és ételeket is hoztak magukkal a gasztrokulturális kínálatukból. Tungli Péter, a gasztronómiai és borászati projektumok vezetője rámutatott arra, hogy a gasztronómia a legősibb kulturális eseményünk, jóval megelőzte a művészeteket, egészen ősidőkig nyúlik vissza a közösségi élményt nyújtó esemény. Hamvas Béla gondolataival mutatott rá, hogy az evés és az ivás élvezete az érzéki élvezetekkel hasonlítható össze.

– Ehhez a kis térséghez mérten jelentős, csaknem másfél milliónyi eurót fordítottunk a gasztronómiára – hangsúlyozta Tungli Péter, utalva arra, mennyire fontos, hogy a kulturális eseményeket gasztronómiai tartalmak kísérjék. Kiemelte, hogy a régió sokszínűsége a gasztronómiában jól tetten érhető, hiszen a balatoni halak és a bakonyi vadak különleges kínálatot jelentenek. Ezentúl Magyarország több mint húsz borvidéke közül hat ebben a régióban, közvetlenül a Balaton mellékén található, és a habzóboroktól kezdve a fehérborokon át a vörösborokig nagyon széles skálán mozog a kínálatuk.

A Balaton Wine and Gourmet nagy szakmaisággal összeállított programsorozat, amelyben szakmai találkozók, borkulturális programok Michelin-csillagos séfekkel is találkozhattak a múlt évben az ínyencek. Ezúttal is gazdag hangulat várja az érdeklődőket.

Magyar József nagykövet (Miklós Hajnalka felvétele)

Magyar József nagykövet (Miklós Hajnalka felvétele)

Veszprém bemutatkozója alkalmából ismerhette meg a közönség Magyarország új belgrádi nagykövetét, Magyar Józsefet is. Alkalmi beszédében kiemelte, Veszprém Magyarország egyik legrégebbi városa, itt alakult meg az első egyetem, és a veszprémi püspökség Magyarország első és legrégibb püspöksége.

– Nincs olyan nehéz dolga Veszprémnek, hiszen az elmúlt évben Újvidék volt Európa Kulturális Fővárosa. A veszprémiek is vendégei voltak az újvidéki kulturális programsorozatnak, és hasonló szeretettel várjuk vissza mi, magyarok nemcsak Újvidéket, hanem azokat a modernitást, kreativitást szerető művészeket, művészeti csoportokat, zenekarokat, amelyek be fogják mutatni Szerbia ékességét. Felemelő érzés, hogy egy ilyen alkalom kapcsán kezdem nagyköveti munkásságomat. A kultúra nálunk a diplomácián belül óriási jelentőséggel bír, ez az, ami összeköt minket, népeket, embereket – mondta Magyar József, majd hozzátette, hogy a kultúrán keresztül kell építeni Európát és a jövőt.

Nyitókép: Szentgyörgyi Klára, a Collegium Hungaricum igazgatónője Müller Mihállyal (balról) és Tungli Péterrel (jobbról) – Miklós Hajnalka felvétele