2024. március 28., csütörtök

Eljárás indult a Vailant ellen

A céget a szabad verseny megsértésével gyanúsítják

A szabad verseny megsértésének gyanújával indított eljárást a szabad versenyt védelmező bizottság a belgrádi székhelyű Vailant Kft. ellen – írja a Tanjug. A fűtéshez szükséges felszerelést forgalmazó vállalat ugyanis a bizottság szerint nagykereskedelmi árakon értékesíti a Vailant és a Proterm márkájú termékeket a kiskereskedelemben is, ami arra enged következtetni, hogy meghatározza az említett termékek árát a forgalmazói számára. Ezzel viszont sérti a konkurens cégek jogait.

Az említett bizottság bejelentetlen kivizsgálást végzett el a cég székhelyén: összehasonlította a vállalat árjegyzékében felsorakoztatott nagykereskedelmi és kiskereskedelmi árakat azokkal az árakkal, amelyeket a felhatalmazott forgalmazói jelentettek meg az internetes oldalaikon. A bizottság tagjai megállapították, hogy ugyanazért az összegért értékesítik az említett termékeket a kiskereskedők is, mint amennyiért a Vailant kínálja mind a kiskereskedelmében, mind a nagykereskedelmében. A kivizsgálásról szóló jelentésben hangsúlyozzák, hogy a hozzáférhető adatok szerint a cég nem rendelkezik kiskereskedelmi értékesítési joggal a Vailant és Proterm termékek esetében, és ezeket kizárólag a forgalmazóik által bocsáthatnák áruba. Így a bizottság megalapozottan feltételezi, hogy a belgrádi nagykereskedelmi vállalat megsértette a szabad versenyre vonatkozó rendelkezéseket azzal, hogy meghatározta az említett termékek árát a forgalmazói számára – áll a közleményben.

Ugyanitt felszólítják mindazokat, akik bármiféle adattal, dokumentummal vagy más releváns információval hozzá tudnak járulni a tényfeltáráshoz, osszák meg a szabad versenyt védelmező bizottsággal.