2024. március 29., péntek

Eszem-iszom országa

Szerbiában a családi büdzsé csaknem negyedét élelemre és alkoholmentes italra költi a lakosság

Több mint egybillió eurót költöttek az európai uniós háztartások 2021-ben élelemre és alkoholmentes italra. Az Eurostat felmérése szerint ez a bruttó hazai termék 7,1 százalékát teszi ki. A családi kassza összköltségeihez viszonyítva pedig az említett évben a büdzsé 14,3 százalékát költötték az uniós lakosok a konyhára: 0,5 százalékkal kevesebbet, mint az előző évben.

Az uniós költségmegosztást országunk jóval lekörözi: hazánkban a családi kasszának a 23,2 százalékát fordítjuk ételre és alkoholmentes italra. A nemzetközi kimutatások szerint a szerbiaiak évente összesen 8 milliárd eurót költenek erre a célra. Bármennyire hihetetlen, ezzel az aránnyal sem sikerült megdönteni a rekordot, amelyet Románia tart: a szomszédos országban ugyanis a családi költségek 24,8 százalékát teszi ki az ételre és italra fordított összeg. Lettország sem maradt le sokkal az élről, itt ugyanis a háztartások a kiadások 20,4 százalékát fordítják ételre és italra. Ugyanerre a bolgárok a költségek 20,1 százalékát, az észtek 19,9 százalékát, a lengyelek és a szlovákok pedig 19,6 százalékát fordítják. Az eszem-iszom költségeinek listáját Írország zárja, a családi büdzsé 8,3 százalékával. Keveset költenek ételre és italra a háztartások Luxemburgban (9%) és Ausztriában (10,9) is, de a dánok és a németek is csak az összköltségek 11,8 százalékát „áldozzák fel” a konyhára.

(Fotó: Dávid Csilla)

(Fotó: Dávid Csilla)

A 2021-es adatok szerint ebben az évben szinte minden uniós országban csökkentek az ételre és alkoholmentes italokra szánt összegek. Kivételt képez Lengyelország és Szlovákia, ahol tavalyelőtt a konyhára 0,2 százalékkal többet költöttek a lakosok, mint 2020-ban.

Az Eurostat elemzői megjelentették az alkoholos italok vásárlására vonatkozó kimutatásokat is. Ezek szerint erre a célra 128 milliárd eurót fordított 2021-ben az Unió lakossága, ami a bruttó hazai termék 0,9 százalékát teszi ki. Alkoholos italra legtöbbet a lettek költöttek, felemésztve a családi büdzsé 5 százalékát. Az észtek sem maradtak le sokkal, ők ugyanis a háztartások költségeinek 4,7 százalékát fordítják alkoholos italra. A bódító nedűkért a lengyelek a büdzsé 3,7 százalékát, a litvánok és a csehek pedig a 3,6 százalékát hajlandóak feláldozni. Ezzel szemben a görögök és az olaszok csupán a családi kassza 1 százalékát költik alkoholos italra. A lista végén szerepel Hollandia (1,3%) és Spanyolország (1,4%) is.

Az alkoholos italokra vonatkozó arányok az előző évhez képest tíz uniós országban változatlanok maradtak 2021-ben. Többet költöttek a családi kasszából erre a célra a horvátok (0,6 százalékkal), a legnagyobb visszaesést viszont Írországban, Lettországban, Litvániában, Spanyolországban és Észtországban mutatták ki az Eurostat elemzői.

Nyitókép: (Fotó: Dávid Csilla)