2024. április 26., péntek

Bővülés előtt a BRICS-országok csoportja

Algéria a BRICS-országok egyik vezető tagjelöltje – mondta Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az RT Arabicnak adott interjújában, amelyet szerdán tettek közzé a minisztérium honlapján. Lavrov elmondta, hogy több ország is hivatalosan kérte felvételét a Brazíliát, Oroszországot, Indiát, Kínát és a Dél-afrikai Köztársaságot tömörítő csoportba.

„Ezeknek a kéréseknek a száma több mint öt, vagyis meghaladja a BRICS eredeti tagjainak számát. Az öt ország legutóbbi, tavalyi, Kína által elnökölt rendezvényein megállapodtunk abban, hogy közös megközelítést kell kialakítani ezekkel a kérésekkel kapcsolatban. Első lépésként megállapodunk az új tagok csoportunkba való felvételének kritériumairól, paramétereiről és feltételeiről. Algéria, minden adottságával együtt, az egyik vezető a jelöltek között” – mondta a miniszter. Brazília, Oroszország, India és Kína 2006-ban hozta létre a BRIC-csoportot. A Dél-afrikai Köztársaság 2011-ben csatlakozott hozzá, így lett belőle BRICS. Dél-Afrika január 1-jén vette át a csoport elnökségét.

A dél-afrikai fővárosban diplomáciai források a TASZSZ hírügynökségnek elmondták, hogy a BRICS a következő hónapokban tárgyalásokat folytat a csoport lehetséges bővítéséről. Algéria, Argentína és Irán már kérte felvételét, Szaúd-Arábia, Törökország és Egyiptom pedig bejelentette, hogy érdeklődik a csoporttagság megszerzése iránt.