2023. március 24., péntek

Évfordulókról, közös feladatokról

Kárpát-medencei közművelődési fórumot tartottak a magyar kultúra napja alkalmából

Hosszú idő után január 28-án szűk körű Kárpát-medencei közművelődési fórumot tartottak Zentán a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet székházában a Kárpát-medencei Közművelődési Kerekasztal tagjai, a Hagyományok Háza hálózatának vezetője és munkatársai, valamint a diaszpórában működő ernyőszervezetek vezetői.

A fórumon Kormányos Katona Gyöngyi, a VMMI  megbízott igazgatója köszöntője és egy rövid bemutatkozás után két szekcióban folytatódott a megbeszélés és a munka. Az egyik szekcióban, melynek moderátora Virág Kiss Anita, intézetünk munkatársa volt, a Kárpát-medencei Közművelődési Kerekasztal tagjainak célkitűzéseiről, aktuális projektjeiről és közös feladatairól esett szó.

A Bosznia-Hercegovinából, Macedóniából és Felvidékről érkezett ernyőszervezetek vezetői Sutus Áronnal, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnökével tartottak megbeszélést az évfordulókról és jubileumokról, az ernyőszervezeti feladatvállalásokról, valamint a Petőfi Sándor Program újraindulásáról.

A szakmai fórumon jelen voltak: a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség, a Szlovákiai Magyar Társadalmi és Közművelődési Szövetség (CSEMADOK), a Kárpátaljai Magyar Népfőiskola, a HUM Szarajevói Magyar Polgárok Egyesülete, a muravidéki Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet, a Magyarok Teleház Szervezete, az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület és a Hagyományok Háza hálózati képviselői.