2024. április 19., péntek

Végeláthatatlan víz – beszélgetések nagyapámmal

Önálló verses esttel mutatkozott be egy fiatal bácsfeketehegyi szavaló, Vajda Noa Pálma

Szombat este a bácsfeketehegyi Kozma Lajos Könyvtár olvasóterme zsúfolásig megtelt érdeklődőkkel, ugyanis egy helyi fiatal, tehetséges szavaló, Vajda Noa Pálma első önálló verses estjével mutatkozott be. A produkció a Végeláthatatlan víz – beszélgetések nagyapámmal címet kapta, és a fiatal szavaló lapunknak elmondta, hogy a nagyapja emlékének ajánlotta.

– Barta Júlia óvó nénivel dolgozok már évek óta, és amikor a növendékei belépnek a felnőttkorba, betöltik a 18. életévüket, akkor ilyen versmondó esteket készít velük. Most rajtam volt a sor, így jött létre ez a produkció. A tematikája a nagyapám volt, így az ő verseiből is merítettem, mivel irodalmár volt, valamint hozzá kötődő versekből. Választottam többek között József Attila-, Podolszki József-verseket, hiszen Podolszki a tati barátja volt, akárcsak dr. Kerekes József, akitől szintén választottam verset – mondta el Noa, majd arról is szólt, hogy az est során közreműködött Török Emese, aki elgondolkodtató és érzelmeket kiváltó dalokat énekelt.

– Egy olyan történetet mondtam el, amely mindenki életében ott van, mindenkivel megtörtént, de mindenkivel máshogy. Az volt a történet lényege, hogy ezt így adjam át, Emese pedig ebben nagyon sokat segített. A műsor összeszerkesztésében segítségemre volt Hajvert Ákos, akivel úgy éreztük, hogy ebbe a 40 perces verses műsorba odakívánkozik az ének, ami felfrissíti a nézők figyelmét – mondta el a fiatal szavaló.

Az est Vajdasági Magyar Versmondók Egyesülete és a Bácsfeketehegy Magyar Művelődési és Helytörténeti Egyesület támogatásával jött létre, és a könyvtár olvasóterme zsúfolásig megtelt. Noa saját bevallása szerint nem számított ekkora érdeklődésre.

Noa a produkció közben

Noa a produkció közben

– Őszintén szólva nem számítottam ennyi emberre. Pluszpadokat kellett behozni, és volt, aki alig fért be. Nagyon sok embert meghívtam, és számítottam rájuk, de ez a létszám mindent felülmúlt, és nagy elismerésként éltem meg. Emellett jó visszajelzéseket kaptam, hogy jól fel volt építve a produkció, nem volt túl hosszú, lekötötte az emberek figyelmét – számolt be a szavaló, majd még arról is szólt, hogy az előadást elviszik Szabadkára, ahol a február 21-én mutatják be a városi könyvtárban. Emellett további fellépéseket is terveznek, de még nem kristályosodott ki, hogy hol és mikor.

Vajda Noa Pálma önálló verses estjének egy képkiállítást volt a kísérőrendezvénye. Pesti Emma festőművész Tájrezonanciák című kiállítását Hajvert Ákos nyitotta meg.

Nyitókép: Sokakat érdekelt a fiatal szavaló önálló bemutatkozása

Nyitókép: Sokakat érdekelt a fiatal szavaló önálló bemutatkozása