2023. március 22., szerda

Százra nőtt a pakisztáni öngyilkos merénylet halálos áldozatainak száma

Százra nőtt az északnyugat-pakisztáni Pesavár egyik mecsetjében végrehajtott hétfői öngyilkos merénylet halálos áldozatainak száma, és legalább 170 sebesültről tudni. A merénylet során számos rendőr is életét vesztette – közölték helyi hatósági és kórházi források.

A tragédia idején mintegy 400 ember imádkozott az épületben, a detonáció következtében pedig az épület egy része beomlott.

Egyelőre nem világos, mely csoport követte el a merényletet. A robbantás elkövetőjeként ugyanis a pakisztáni tálibok parancsnoka, Szerbakáf Mohmand Twitteren jelentkezett, ám nem sokkal később a csoport szóvivője, Mohammed Horaszáni cáfolta a hírt, hangsúlyozva, hogy harcosaik nem támadnak mecseteket.

A térségbe utazott Sehbaz Sarif pakisztáni miniszterelnök is, aki a merényletet Pakisztán elleni támadásnak nevezte, és megrendülésének adott hangot. Pesavárban, az Afganisztánnal határos Haibar-Pahtúnhva tartomány székhelyén fegyveres csoportok, köztük a pakisztáni tálibok rendszeresen követnek el támadásokat. Az országban aktívak a felfegyverzett beludzs szeparatisták is, valamint az Iszlám Állam terrorszervezet harcosai is beszivárogtak a régióba.

Nyitókép: Beta/AP Photo/Muhammad Zubair