2024. április 25., csütörtök

Lehetőséget a helyi vállalkozóknak!

Szerbiában több mint húsz tolóablak áll a vállalkozók szolgálatában – Temerinben nyílt meg a Dél-bácskai körzet első ilyen jellegű szolgáltatása

Temerinben immár első kézből értesülhetnek a helyi és környékbeli vállalkozók a cégükhöz kapcsolódó jogi és gyakorlati kérdésekről. Az önkormányzat épületében nyílt meg ugyanis a Dél-bácskai körzet első olyan tolóablaka, amelyet a vállalkozók ügyviteli támogatására irányoztak elő. A tolóablaknál dolgozók elsősorban az új cégek megalapítóit segítik majd abban, hogy megfelelő információhoz jussanak a vállalat nyitásának módjáról és a szükséges dokumentáció beszerzéséről. Ezenkívül a Szerbiai Gazdasági Kamara által kiképzett szakemberek a köztársasági, a tartományi és a helyi szintű pályázati lehetőségekről is tájékoztatják az érdeklődőket – ismertették az új lehetőséget a tolóablak átadásakor.

A temerini önkormányzat évről évre jelentős összegekkel támogatja a helyi vállalkozókat: az idén hatmillió dinárt különítettek el a költségvetésből erre a célra – emelte ki köszöntőbeszédében Mladen Zec, Temerin polgármestere.

A Szerbiai Gazdasági Kamara és a temerini önkormányzat szerződéssel is megerősítette az eddigi jó együttműködést (Fotó: Tóth D. Lívia)

A Szerbiai Gazdasági Kamara és a temerini önkormányzat szerződéssel is megerősítette az eddigi jó együttműködést (Fotó: Tóth D. Lívia)

–  A tolóablaknál a helyi pályázati lehetőségekről is értesülhetnek a vállalkozóink. A közeljövőben ugyanis közzétesszük az idei pályázatokat is, amelyekkel elsősorban az új cégek megalapítását segítjük: erre 280 millió dinárt fordítunk az idén. Külön kiírással járulunk hozzá az új munkahelyek megteremtéséhez is. A már működő cégek ugyanis minden új alkalmazott után 180 ezer dinár támogatásban részesülhetnek a községi költségvetésből – jelentette be a község első embere.

Szerbia területén már több mint húsz tolóablak áll a vállalkozók rendelkezésére – mondta a temerini információs iroda megnyitóján Branislava Simonić, a Szerbiai Gazdasági Kamara vállalkozásokkal megbízott szakosztályának igazgatója.

– A projektumot a kamara azzal a céllal indította el, hogy minél elérhetőbbé tegye a szolgáltatásait a helyi vállalkozók számára. A tolóablakoknál a cégtulajdonosok minden információt megkaphatnak, ami a vállalkozásuk fejlesztéséhez szükséges: ezzel hatékonyabban ki tudják használni az önkormányzati, tartományi és köztársasági szintű támogatási rendszert, de azok a szolgáltatások is közelebb kerülnek hozzájuk, amelyeket a Szerbiai Gazdasági Kamara biztosít számukra. Szervezhetünk számukra B2B típusú, négyszemközti találkozásokat a befektetőkkel, segíthetjük őket a külföldi piacok meghódításában, és nemzetközi megmutatkozási lehetőségeket is biztosíthatunk mind a kisvállalkozóknak, mind a nagyobb cégeknek is. Mindezt a kamara ingyenesen végzi el, közös célunk ugyanis az ország gazdasági fejlődése – hangsúlyozta beszédében a szakember.

Az eseményen részt vettek azok a női vállalkozók is, akik egyesületbe tömörülve igyekeznek kihasználni a külföldi piac lehetőségeit (Fotó: Tóth D. Lívia)

Az eseményen részt vettek azok a női vállalkozók is, akik egyesületbe tömörülve igyekeznek kihasználni a külföldi piac lehetőségeit (Fotó: Tóth D. Lívia)

Ugyanakkor kiemelte, hogy a kamara kivételesen jó együttműködést ápol a temerini önkormányzattal, s  közös céljaikat tegnap szerződéssel is megerősítették. A községi vezetés gazdaságfejlesztési törekvéseit Milan Novaković, a Dél-bácskai közigazgatási körzet vezetője is méltatta.

– Több szempontból is úttörő a község: a tolóablakok és a vállalkozásfejlesztési irodák megnyitását a körzet további 11 településén, köztük Újvidéken is tervezzük folytatni. Fontos ugyanis, hogy a vállalkozóinknak megkönnyítsük az ügyviteli eljárásokat annak érdekében, hogy hatékonyabban foglalkozhassanak a tevékenységükkel. Ehhez azonban helyi szinten van szükségük támogatásra. A temerini önkormányzat a kezdeményezéssel abban is élen jár, hogy mindaddig segíti regionális szinten is a vállalatokat, amíg a Dél-bácskai körzet többi települése is követi a példáját – utalt a tolóablak körzeti jelentőségére Milan Novaković.

Temerin község területén 1800 bejegyzett gazdasági személyt tartanak nyilván, közülük 1400 vállalkozó – hangzott el a tolóablak átadásakor, amely tolóablak a jövőben pénzt és időt takarít meg nemcsak az említett helyi cégeknek, de a körzet vállalkozóinak is. Ezzel pedig helyi és regionális szinten is jobb üzleti légkör alakulhat ki, ami nemcsak a gazdaság fejlesztése szempontjából fontos, de jelentősen hozzájárul a lakosok életszínvonalának növeléséhez is – hangsúlyozták az országos gazdasági kamara képviselői.

Érvényesülési lehetőség női vállalkozóknak

A vállalkozók ügyviteli támogatását biztosító információs iroda átadásán részt vettek azok a női vállalkozók is, akik egyesületbe tömörülve igyekeznek minél jobb kiviteli lehetőségekhez jutni. A Vajdasági Női Vállalkozók Egyesülete nemrégiben alakult meg Temerinben, és egyelőre elsősorban a Dél-bácskai körzetben tevékenykedik – válaszolta érdeklődésünkre Svetlana Čavić, az egyesület elnöke, aki 25 éve foglalkozik gyermekruházat gyártásával. A cégtulajdonos elmondta, hogy kivételesen jó tapasztalatokat szerzett, amikor a Szerbiai Gazdasági Kamara jóvoltából termékeit tavaly bemutathatta Dubaiban, az Expo világkiállításon. Itt ugyanis rengeteg sikeres női vállalkozóval találkozhatott a világ minden tájáról. Akkor született meg az az ötlet, hogy a vajdasági női vállalkozókat is tömörítsék olyan egységbe, amely elég erős ahhoz, hogy tagjai a hazai minőségi termékeket külföldön is értékesíteni tudják. A nemzetközi üzletelés előnyei és buktatói mellett a találkozóikon nagy hangsúlyt fektetnek a finanszírozási lehetőségek feltérképezésére, de foglalkoznak a reklámozás korszerű követelményeivel is – vázolta az egyesület törekvéseit az elnök. Hozzátette: egyelőre Temerinben szervezik meg a szakmai összejöveteleket, de a közeljövőben Vajdaság több településére is tervezik eljuttatni az üzleti összefogás lehetőségét. A helyszínekről és időpontokról az egyesület Instagram-oldalán értesülhetnek az érdeklődők – mondta Svetlana Čavić, és felszólította  Vajdaság női vállalkozóit, hogy csatlakozzanak a kezdeményezéshez.

Nyitókép: Az eseményen részt vettek azok a női vállalkozók is, akik egyesületbe tömörülve igyekeznek kihasználni a külföldi piac lehetőségeit (Fotó: Tóth D. Lívia)