2024. április 24., szerda
KÖRKÉRDÉS

Ki szereti a kocsonyát?

A pirosi gasztrofesztivál kiváló alkalom ismerősök találkozására is

Piroson a hétvégén huszadik alkalommal tartották meg az immár hagyományossá vált kocsonyafesztivált, amely az évek során Vajdaság egyik nagyobb gasztrorendezvénnyé nőtte ki magát. A kocsonya Piros védjegyévé vált.

A hideg idő ellenére sokan megtekintették a kétnapos rendezvényt, amelyet az idén is a piactéren tartottak meg. A helybelieken kívül számos másik településről is érkeztek vendégek. Kulturális, turisztikai és gasztronómiai rendezvény lévén természetesen nemcsak kocsonyát vásárolhattak a látogatók, hanem kolbászt, sajtokat, házi készítésű süteményeket, cukorkákat, játékszereket, valamint kézműves termékeket is. Vasárnap zenei programok tették hangulatosabbá a rendezvényt. A pirosiakat arról kérdeztük, hogy mit gondolnak a fesztiválról, a kocsonya áráról, és szeretik-e ezt az ételkülönlegességet.

Fügedi Dezső: – A kezdetek óta részt veszek a fesztivál megszervezésében. Örülök, hogy minden évben ennyien ellátogatnak a rendezvényre. Körülbelül 1800 kilogramm disznóhúsból készítettük a kocsonyát. Igaz, hogy az idén kissé megdrágult a kocsonya, de ez annak tudható be, hogy az alapanyagok ára is emelkedett. Ennek ellenére most is sokan vásároltak belőle.

Fügedi Dezső

Fügedi Dezső

Bancsi Sándor: – Nem igazán szeretem a kocsonyát. A fesztiválra azonban én is ellátogattam, mivel sok mindenkivel találkozhat az ember ilyen helyeken, lehet barátkozni, szórakozni. A kocsonya az idén tényleg kicsit drága volt. Most 400 dinárba került, tavaly pedig 250 dinárba. Ennek ellenére a rendezvény nagyon szép volt.

Bancsi Sándor

Bancsi Sándor

Bancsi András: – Mindig is szerettem a kocsonyát, mi minden télen főzünk. Az idén nem látogattam el a rendezvényre. Úgy hallottam azonban, hogy színvonalas volt a fesztivál, de a látogatók kicsit drágálták a kocsonyát. Mindenképp jó, hogy van ez a rendezvény, összevonja az embereket, és hírnevet ad a falunak.

Bancsi András

Bancsi András

Nyitókép: Dancsó Áron felvétele