2024. március 29., péntek
AUTÓSPORT

Lángoló autóval is bajnok

Második alkalommal volt a svédországi Pite Havsbad a helyszíne a különböző szakágakból érkezett autóversenyzők éves erőfelmérőjének, a Bajnokok Tornájának. A kétnapos eseményen ezúttal is autóba ültek a sportág olyan nagyságai, mint Sébastien Loeb, Sebastian Vettel vagy Tom Kristensen, sőt az 54 éves Mika Häkkinen is elfogadta a meghívást. A résztvevők több különféle autó volánjánál párharcokat vívtak egymással egy havas-jeges zárt pályán. A körülmények a ralis háttérrel érkező versenyzőknek kedveztek, amit az eredmények igazoltak is: a vasárnapi egyéni döntőben Mattias Ekström könnyedén győzte le a pályaversenyzők ágáról fináléba jutó Mick Schumachert, ráadásul úgy, hogy a két hete még a Dakar-ralin célba érő svédnek menet közben egy a Supercar belterében felcsapó kisebb tüzet is el kellett oltania a kesztyűjével. Schumacher az elődöntőben mentorát, Vettelt győzte le, akivel egy nappal korábban a csapatversenyben még közösen képviselték Németországot. Ott az elődöntőig jutottak, míg a fináléban címvédés történt, hiszen a ralis apa-fia páros, Petter és Oliver Solberg legyőzte a Thierry Neuville és Felipe Drugovich által alkotott csapatot.

Látványos volt a svédországi verseny

Látványos volt a svédországi verseny

A német dupla söprése

A Formula–E szezonjának második hétvégéjén két versenyt is lebonyolítottak a szaúd-arábiai Dirija utcai pályáján, amely események tovább nyomatékosították a Porsche szezonnyitón tapasztalt fölényét, hiszen mindkét futam Pascal Wehrlein győzelmével ért véget a szintén a német gyártó technikáját használó Andrettit vezető Jake Dennis előtt. A pénteki futamon ráadásul a két pilóta a rajtrács 9. és 11. helyéről tört előre, profitálva abból, hogy az egyetlen német márkaként a sorozatban maradt Porsche hatékonyságban, a fékezéskor történő energia-visszanyerésben látszólag a riválisok előtt jár. Erős formát mutatott a Jaguar motor is, hiszen Sam Bird mindkét napon az élen csatázott, a korábbi bajnok Sébastien Buemi pedig hosszú idő után szerzett ismét rajtelsőséget az első futamra, de a Porsche két húzóembere a táv felére levadászta őket. A második versenynapon Jake Hughes bizonyította, hogy a McLaren jól döntött, amikor viszonylagos ismeretlenségből adott neki ülést, hiszen már harmadik futamára pole-ba állította a Nissan motoros technikát, és bár a Mercedes hagyatékaira épült csapat pilótái vezették is a versenyt, végül ők is tehetetlenek voltak a német–mauritiusi származású, korábbi F1-es pilóta Wehrlein lendületével és taktikájával szemben, aki egy hétvége alatt második és harmadik győzelmét is behúzta az FE-ben.

Miután a szezon első három versenyén egyaránt Wehrlein és Dennis vitte el az első két helyet, ők ketten máris nagy fölénnyel állnak a tabella élén. A tizenhat futamból álló szezon következő állomását egy új helyszínen, az indiai Hyderabad utcáin tartják.

A Dirija ePrix végeredménye, 1. verseny: 1. Pascal Wehrlein (német, Porsche) 47:45,567, 2. Jake Dennis (brit, Andretti) +0,5 másodperc hátrány, 3. Sam Bird (brit, Jaguar) +3,5, 4. Sébastien Buemi (svájci, Envision) +6,0, 5. René Rast (német, McLaren) +7,4 stb. 2. verseny: 1. Wehrlein 50:40,304, 2. Dennis +1,2, 3. Rast +4,5, 4. Bird +4,8, 5. Jake Hughes (brit, McLaren) +10,8 stb. A világbajnokság állása, pilóták: 1. Wehrlein 68 pont, 2. Dennis 62, 3. Buemi 31, 4. Bird 28, 5. Hughes 27 stb. Csapatok: 1. Andretti 76 pont, 2. Porsche 74, 3. McLaren 53, 4. Envision 41, Jaguar 39 stb.

Nyitókép: Látványos volt a svédországi verseny