2024. április 25., csütörtök
KERÉKPÁROZÁS

A belga és a német áttörése

Életük nagy napjait élték át a hétvégén a belga Kobe Goossens és a német Marius Mayrhofer. Goossens a hagyományos szezonnyitó mallorcai sorozaton futott nagyot, ahol az ötből két egymást követő egynaposon sem talált legyőzőre, ráadásul mindkét alkalommal időkülönbséggel ért haza, így ünnepelni is volt ideje a célban. A 22 éves Mayrhofer a szezonbeli első WorldTour-szintű klasszikuson Ausztráliában rangos sprintermezőnyben bizonyult a leggyorsabbnak.

A női ciklokrossz-világkupa franciaországi Besançonban rendezett állomásán a magyar bajnok Vas Blanka ötödik helyen ért célba.

Eső és hűvös időjárás ide vagy oda, Goossens két nap alatt kettőt nyert (Fotó: Eurosport)

Eső és hűvös időjárás ide vagy oda, Goossens két nap alatt kettőt nyert (Fotó: Eurosport)

Cadel Evans Great Ocean Road Race (Geelong–Geelong, 174,3 km): Marius Mayrhofer 4:15:11 óra, Hugo Page, Simon Clarke, Michael Matthews, Corbon Strong a. i. stb. GP Cycliste La Marseillaise (Marseille–Septèmes-les-Vallons, 167,9 km): Neilson Powless 4:19:13 óra, Valentin Ferron +1:15 perc, Brent van Moer a. i. stb. Trofeo Calvia (Palmanova–Palmanova, 150,1 km): Rui Costa 3:59:34 óra, Louis Vervaeke +1, Ben Healy +3 mp stb. Trofeo Ses Salines–Alcúdia (Ses Salines–Alcúdia, 158,6 km): Marijn van den Berg 3:37:31 óra, Ethan Vernon, Biniam Girmay a. i. stb. Trofeo Andratx – Mirador D’es Colomer/Pollença (Andratx–Coll de la Creueta, 160,9 km): Kobe Goossens 4:07:00 óra, Pelayo Sánchez +39, Lennert van Eetvelt +40 mp stb. Trofeo Serra de Tramuntana (Lloseta–Lloseta, 123,2 km): Goossens 2:55:07 óra, van Eetvelt +7, Ilan van Wilder +9 mp stb. Trofeo Palma (Palma–Palma, 141,6 km): Vernon 3:17:57 óra, Girmay, Jarne van de Paar a. i. stb. @sz = ap

Sagan befejezi országúton

Az idei szezon végén befejezi profi országúti pályafutását Peter Sagan, a szlovákok háromszoros világbajnok versenyzője. A 33 éves sportoló az argentin San Juanban zajlott körverseny pénteki napján jelentette be, hogy a következő évben hegyikerékpárra vált, karrierjét pedig a tervei szerint a párizsi olimpián zárja le végleg. „Mindig is hegyikerékpáron akartam befejezni, mert úgy kezdődött minden. Fontos, hogy több időt tölthessek Marlon fiammal, és ne profi versenyzőként álljak hozzá az élethez. Soha nem akartam 40-50 évesen is versenyezni” – közölte Sagan, aki 2015-ben, 2016-ban és 2017-ben is világbajnok volt, és győzött többek között a flandriai és a Párizs–Roubaix egynaposokon is. A Tour de France-on pályafutása során 12 szakaszt nyert, diadalmaskodott két Giro d’Italia-etapon, valamint négy Vuelta-szakaszon. 2008-ban junior-vb-győztes volt hegyikerékpárban, s azt követően váltott az országúti versenyzésre.