2024. április 25., csütörtök

Idén is várják a továbbtanulni vágyókat

Huszonhét éve töretlenül zajlik az oktatás a Zentai Konzultációs Központban

A  Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Zentai Konzultációs Központja immár huszonhét éve biztosít versenyképes tudást a hallgatói számára. A gödöllői székhelyű felsőoktatási intézmény kihelyezett tagozatán jelenleg két alapképzésre és két mesterképzésre jelentkezhetnek azon vajdasági érdeklődők, akik az agráriumban felsőfokú végzettségre szeretnének szert tenni: kertészmérnök és mezőgazdasági mérnök alapképzésekre, valamint kertészmérnök és vidékfejlesztési mesterképzésekre. A levelező tagozatok nemcsak a középiskolai tanulmányaikat folytatni kívánó diákok számára nyújtanak továbbtanulási lehetőséget, hanem mindazoknak, akik munka mellett szeretnék elsajátítani az egyetemi tudást, hiszen az oktatás hétvégente, pénteken és szombaton zajlik. Dr. Kulcsár Sarolta, a MATE Zentai Konzultációs Központ oktatója a képzéssel kapcsolatban elmondta, hogy folyamatosan támogatják a hallgatókat, és arra törekednek, hogy megkönnyítsék számukra a vizsgákra való felkészülést.

– Két alap- és két mesterszak indul szeptemberben a 2023/24-es tanévben, a jelentkezéseket pedig egészen nyár közepéig várjuk. A képzés feltétele az FFSZV, vagyis a felsőoktatási felvételi szakmai vizsga teljesítése, amelyhez az intézmény segítséget nyújt a hallgatóknak. Vegyes típusú oktatás zajlik, a jelenléti mellett online oktatásban is részt vesznek a hallgatók, attól függően, hogy az adott tárgyat helyi konzulens vagy pedig gödöllői anyaintézményi oktató adja elő – tette hozzá dr. Kulcsár Sarolta.

A gödöllői oktatók mellett csaknem negyven konzulens tanár vesz részt a vajdasági területekről az oktatásban, ők azok, akik a hallgatóknak aktívan bemutatják a helyi terepi és gyakorlati tudást. Dr. Lengyel László agrármérnök hangsúlyozta, hogy az elméleti tudás mellett nagy hangsúlyt fektetnek a diákok gyakorlati képzésére is. Az évek során a hallgatók több olyan vajdasági vállalatnál is látogatást tesznek, amelyek példaként szolgálhatnak számukra, és amelyek a legmodernebb innovációkba is betekintést nyújtanak.

– Nagyon fontosnak tartjuk, hogy gyakorlatközpontú oktatást nyújtsunk a hallgatóknak. A tavalyi aszály megerősített bennünket abban, hogy mennyire fontos az emberi gondolkodás, vagyis az, hogy a hallgatóink megfelelő alapokat sajátítsanak el – mondta dr. Lengyel László.

A hallgatók jelentkezését nyár közepéig várják. Bővebb információt a MATE Kertészeti Zenta Facebook-oldalon kaphatnak az érdeklődők, illetve majd nyílt napokat is tartanak. Tanulj tovább itthon, és sajátíts el te is versenyképes tudást Zentán! – vallják az intézményben.

Nyitókép: Az elméleti tudás mellett nagy hangsúlyt fektetnek a gyakorlati oktatásra is (Fotó: Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Zentai Konzultációs Központ)