2024. április 25., csütörtök

A versek és dalok csak a szívekben élnek

Megünnepelték a magyar kultúra napját az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkörben

Pénteken este 200 év tűnődés – Petőfi kora és emlékezete címmel címmel tartottak ünnepi műsort az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkörben a magyar kultúra napja alkalmából. A VM4K Mozdulj! Petőfi! program támogatásával megvalósult rendezvényt teltház előtt mutatták be.

– Az idén kétszáz esztendeje annak, hogy nemzeti költészetünk egyik gyöngyszeme, a Himnusz megszületett, illetve 200 évvel ezelőtt született Petőfi Sándor, aki nemzeti történelmünk része lett. Számunkra nagy büszkeség, hogy nagy költőnk és forradalmárunk nevét viselheti az egyesület, hogy az elődeink ezt a nevet választották, és igyekszünk is mindig tenni annak érdekében, hogy ezt minél jobban kiemeljük. Ezért is dolgoztunk azon, hogy legyen egy Petőfi-szobor az egyesület, és a szintén Petőfi Sándor nevét viselő iskola között – mondta Ricz Róbert, az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör elnöke.

(Fotó: Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör)

(Fotó: Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör)

A rendezvényen Illés Péter, a Csongrádi Információs Központ, a Csemegi Károly Könyvtár és a Tari László múzeum igazgatója mondott ünnepi beszédet.

– Kétszáz év nagy idő: nem csak azt ünnepeljük, hogy kétszáz éve fejezte be Kölcsey a Himnuszt, hanem hogy a költemény kétszáz éve él. Él velünk, él bennünk, ott van velünk minden ünnepen, megemlékezésen és évfordulókon, életünk minden fontos eseményén, mint egy jó barát, mint egy rokon. Önmagában az, hogy törvényben rögzítünk egy hagyományt, hogy kánonba emelünk egy irodalmi művet, az a mű életére önmagában még nem gyakorol hatást. A versek és a dalok csak a szívben tudnak élni. Jaj, annak a versnek, ami csak az irodalmi szöveggyűjteményben, és a jogszabályok lapjain létezik. Annyi azonban biztos, hogy amíg valaki olyan él, aki önmagát magyarnak érzi, addig ehhez az érzéshez Kölcsey Himnusza hozzákapcsolódik – fogalmazott Illés Péter.

(Fotó: Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör)

(Fotó: Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör)

Az ünnepi műsorban Óbecse testvérvárosából a Csongrádi Színtársulat, illetve a kultúrkör Kiscimbora énekegyüttese és Rókus Zoltán színművész lépett fel. A Petőfi Sándor verseiből és Szendrey Júlia naplójából összeállított zenés színpadi előadás egy sötét, sorsfordító történelmi pillanatban játszódik, amelyben mégis a lánglelkű költő szelleme mutatni tudja a fényt és a reményt a jövő számára. Fellépett Tóth Tamara, Bodor János, Ökrösné Justin Zsuzsanna, Farkas Zoltán, Illés Péter, Révész Tamás, Szalkai–Szabó Tamás, Varga Zsuzsa és Nagy Erzsébet. Az előadást Ferentzi Katalin rendezte.

Nyitókép: (Fotó: Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör)