2023. április 2., vasárnap

Magyarellenes rigmusok miatt felfüggesztették a sepsiszentgyörgyiek Craiova elleni labdarúgó-mérkőzését

A bíró előbb a 26. percben félbeszakította, majd végleg lefújta a vasárnapi Sepsi OSK-FCU 1948 Craiova labdarúgó-mérkőzést a román bajnokság élvonalában, miután a vendégegyüttes szurkolói magyarellenes rigmusokat skandáltak.

Andrei Chivulete játékvezető először az öltözőbe küldte a csapatokat, és hangosbemondón felszólították a vendégszurkolókat, hogy fejezzék be a magyarellenes rigmusok skandálását. Tíz perc kényszerszünet után a csapatok visszatértek a pályára, de a mérkőzés csak néhány másodpercet folytatódott, mert a Craiova drukkerei folytatták a magyarellenes szólamaikat, így a bíró lefújta a mérkőzést.

Nem voltak sokan a craiovai ultrák, de miattuk fújta le a meccset a játékvezető (Fotó: Tókos Csaba)

Romániában először fordult elő, hogy rasszista, idegengyűlölő skandálások miatt felfüggesztettek egy meccset. A magyar tulajdonosi hátterű Sepsi mérkőzéseinek többségén a vendégszurkolók rendszeresen kiabálnak magyarellenes rigmusokat, ami ellen a háromszéki együttes vezetősége többször felemelte a szavát, kifogásolva, hogy a román labdarúgás vezetői nem lépnek fel elég szigorúan a jelenség visszaszorítása érdekében.
A három pont sorsáról a Román Labdarúgó Szövetség fegyelmi bizottsága fog dönteni. A román sportsajtó arra számít, hogy a mérkőzést a zöldasztalnál a Sepsi OSK fogja megnyerni.

A mérkőzésen jelen lévő Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester Facebook-oldalán azt írta: „Tűrhetetlen és elfogadhatatlan, ahogyan a szélsőséges szurkolók gúnyt űznek a fociból és a sportból a minősíthetetlen magyargyűlölő viselkedésükkel. Ugyanakkor ma végre először meghozták a megfelelő döntést, ami azt gondolom egy nagyon fontos és jó döntés: a bíró leállította a mérkőzést a magyarellenes megnyilvánulások miatt. Az ügyet a továbbiakban a szövetség Fegyelmi Bizottsága fogja elbírálni, a bíró jelentése alapján. 3–0 kell legyen az eredmény a javunkra!”.

Nyitókép: Sepsi OSK