2024. március 19., kedd

Szórakoztatás két felvonásban, szünet nélkül

Az Újvidéki Színház ünnepi hetének negyedik előadása

Vidámságot és „napokig tartó” dínomdánomot hozott a szabadkai Népszínház az Újvidéki Színház színpadára csütörtök este. Nem meglepő módon már több mint egy héttel az előadás előtt elfogytak a jegyek a Nem élhetek muzsikaszó nélkül című közkedvelt zenés vígjátékra, amely Móricz Zsigmond 1916-ban íródott azonos című regénye alapján készült, László Sándor rendezésében.

A három napig tartó névnapi mulatozásás Nyíri Balázs vidéki kisbirtokos kúriáján, és a legismertebb magyar nóták nemcsak a szereplőket, hanem a közönséget is lenyűgözték. Végül a ház asszonya, Pólika vetett véget a dínomdánomnak és az azzal járó tékozlásnak, faképnél hagyva az urát. Balázs nem tudta megbékíteni a feleségét, ezért a felvonás végén a kocsmába vonult a zenészekkel, ahová a nézők is követhették a szünetben. A nagybetűs szórakoztatás tehát nem állt meg egy pillanatra sem. A színpadon a dzsentrik letűnt világa elevenedik meg, valamint a párkapcsolatok örök problémáira keresik a megoldást a szereplők. Mindezt fogyasztható könnyedséggel teszik, a közönség pedig észrevétlenül tanulhat konfliktuskezelésről és megbocsátásról. Az előadás központi szereplői Pólika, akit Dedovity Tomity Dina alakít, valamint Balázs, akit Hajdú Tamás játszik.

Nagybetűs szórakoztatás (Fotó: Albert Éva)

Nagybetűs szórakoztatás (Fotó: Albert Éva)

– Nagyon tartalmas utat jártunk be a rendezővel és a színésztársaimmal. Élveztem ennek az útnak a kitaposgatását. Úgy érzem, hogy Balázs akármennyire is széltoló és lókötő, valahol meg tudtam találni magamban a karakterét. Mindig nagyon jó érzés úgy kiállni a színpadra, és meghajolni az előadás végén, hogy ekkora mértékű pozitív energiát kapunk vissza. Ez is egy újabb bizonyíték arra, hogy bár a színházban sokféle tematikával kell foglalkozni, ezekben a vészterhes időben szüksége van a nézőknek olyan jellegű kikapcsolódásra, amely után mosollyal az arcukon lépnek ki a nézőtérről – mondta Hajdú Tamás.

– Valóban sikerre van ítélve az előadás, mivel valahol mindenki magára ismerhet benne. Pólika nagyon izgalmas karakter. Amikor elkezdtem dolgozni rajta, nem értettem, hogy miért csinálja azt, amit, miért úgy reagál a dolgokra, ahogy. Nagyon sokat dolgoztunk rajta a rendezővel, mire megtaláltuk a megfelelő megoldásokat. Mindannyian követünk el hibákat, de sokszor érvényes az a mondás, hogy egy hiba nem hiba. Pólika karaktere megbocsátásra tanít, miszerint először érdemes megpróbálni megjavítani azt, ami elromlott, nem pedig egyből eldobni – véli Dedovity Tomity Dina.

Péntek este az Újvidéki Színház első bemutatójának 49. évfordulója ünnepén a Kosztolányi Dezső Színház mutatta be a Hegymegi Máté által rendezett, A föld fia című előadást. Erről a hétfői számunkban fogunk beszámolni.

Nyitókép: Nagybetűs szórakoztatás (Fotó: Albert Éva)