2024. április 20., szombat

Fontos az emlékezés

A szabadkai Zeneiskola tanulói és tanárai léptek fel a szabadkai Zsinagógában

A holokauszt nemzetközi emléknapja alkalmából a szabadkai Zeneiskola és a Szabadkai Zsinagóga Alapítvány szervezésében csütörtökön egy magával ragadó koncert került megrendezésre a Zeneiskola tanulói és tanárai közreműködésével. Az est folyamán holokauszt ihlette zeneművek csendültek fel. Illés Hajnalka, az alapítvány koordinátora elmondta, hogy a nyilvános iskolai óra célja az volt, hogy a diákok figyelmét felhívják az emlékezés és az emlékeztetés fontosságára.

– A Szabadkai Zsinagóga Alapítvány minden évben valamilyen módon megemlékezik erről az emléknapról. Idén a szabadkai Zeneiskolát kértük fel közreműködésre. Azt gondoljuk, hogy a zene, az irodalom, a filmművészet és a művészek által emlékezni és emlékeztetni tudunk. Mindannyiunk felelőssége, hogy gyermekeink és fiataljaink tanuljanak az emlékezés által – emelte ki Illés Hajnalka.

Az est folyamán holokauszt ihlette zeneművek csendültek fel (Fotó: Szabadkai Zsinagóga Alapítvány)

Az est folyamán holokauszt ihlette zeneművek csendültek fel (Fotó: Szabadkai Zsinagóga Alapítvány)

A rendezvény során a jelenlevők részleteket hallhattak Anne Frank naplójából és a Hoffmann meséi című operából, majd egy fiatal diák jazzénekével nyűgözte le a közönséget, továbbá elhangzott Pilinszky János: Ravensbrücki passió című verse a középfokú zeneiskola II. osztályos tanulóitól, valamint fellépett az alapfokú zeneiskola kórusa és a középfokú zenede szimfonikus zenekarának kamarazenekara is.

Nyitókép: Az est folyamán holokauszt ihlette zeneművek csendültek fel (Fotó: Szabadkai Zsinagóga Alapítvány)