2023. március 21., kedd

Petr Pavel nyerte a cseh elnökválasztást

Petr Pavel nyugalmazott tábornok nyerte a cseh államfőválasztást – derült ki a statisztikai hivatal jelentéséből az összes szavazat összeszámlálása alapján.
Petr Pavel kapta a voksok 58,3 százalékát, míg Andrej Babiš 41,68 százalékot kapott. A választási részvétel meghaladta a 70 százalékot, ami új rekordot jelent. Pavel mintegy 3,4 millió szavazatnak örülhetett, míg Babiš egymillióval kevesebbnek.
Ez a választás az értékekről szólt, az igazság, a méltóság, a tisztelet és az alázatosság győzött – jelentette ki a győztes az első sajtótájékoztatóján a prágai Karlínban.
– Kész vagyok szolgálni ezeket az értékeket annak érdekében, hogy visszatérjenek a Hradzsinba és az egész cseh társadalomba – nyilatkozta Petr Pavel. Hozzátette: nem lesz könnyű, de nem lehetetlen. Szerinte ez a választási eredmény az első lépés ehhez a politikához. Hangsúlyozta: szeretné egyesíteni a jelenleg megosztott cseh társadalmat a problémák megoldása érdekében.
– Tevékenységemben nem azt fogom keresni, miért nem megy valami, hanem azt, hogyan lehet megoldani a problémákat – szögezte le a megválasztott új cseh államfő.
Andrej Babiš volt kormányfő elismerte választási vereségét és gratulált Pavelnek. Babiš felszólította híveit, hogy fogadják el az államfőválasztás eredményét, Pavelt pedig arra kérte, hogy csillapítsa le a társadalomban uralkodó indulatokat.
Petr Fiala cseh miniszterelnök sajtóértekezleten nyilvánosan gratulált Pavelnek a sikerhez. A miniszterelnök úgy fogalmazott, hogy Pavel sikere a polgári értékek győzelmét jelenti. Fiala másfelől bírálta Miloš Zeman államfőt és Andrej Babišt, akik szerinte megosztják a cseh társadalmat.

Nyitókép: David W Cerny/Reuters