2023. március 23., csütörtök

Korszerű szemvizsgálat Topolyán

Bővült a Dr. Hadzsy János Egészségház oftalmológiai rendelőjének eszköztára

Már nem kell nagyobb egészségügyi intézmények vagy magánrendelések szolgáltatásait igénybe venniük azoknak a Topolya községbeli pácienseknek, akiknél komolyabb szemvizsgálat javasolt, hiszen korszerű eszközökkel bővült a Dr. Hadzsy János Egészségház szemészeti osztálya. Az úgynevezett biomikroszkópnak és a tonométernek köszönhetően az egészségügyi biztosítás terhére is vizsgálhatóvá vált havonta két alkalommal egyebek mellett a szemnyomás, illetve a diabéteszben szenvedők szemének állapota fázisokra felbontva.

Dr. Illés Csilla igazgatónő elmondta, hogy az előző szemvizsgáló eszköz tönkrement, így kénytelenek voltak újat beszerezni, a Tartományi Egészségügyi Titkárság 2 millió dináros támogatásával.

– Egészségházunknak lassan, de biztosan sikerül korszerűsítenie a szemészet immár négy évtizedes, elavulttá vált eszköztárát, és igyekszünk további felszereléseket is beszerezni. Azok a páciensek, akik észlelik a szemük gyengülését, és igénybe veszik a szakrendelés szolgáltatását, vagy csupán állapotfelmérésre érkeznek, általában más, halmozott egészségügyi problémával, krónikus betegségekkel is küszködnek. Habár a digitális eszközök mértéktelen használata miatt egyre fiatalabb korosztályhoz tartozók esetében is regisztrálunk komoly szemészeti problémákat, az oftalmológia páciensei zömében az idősebb generációkhoz tartoznak – nyilatkozta az igazgatónő, aki hozzátette, hogy továbbra is a legfontosabb a megelőzés, vagyis hogy egy általános vérvizsgálat után a szakorvosi rendelőkben történt elemzéseket követően felmérjék a beteg állapotát, ezáltal az esetleges egészségügyi problémái időben kezelhetővé váljanak.

Dr. Illés Csilla elmondta még, hosszú távon a topolyai egészségház célja, hogy zökkenőmentesebb legyen a szakrendelések együttműködése a betegek kezelése érdekében, a folyamatba a gyerekeket is szeretnék bevonni. Az egészségház szemészetére a szisztematikus vizsgálatra érkező iskolás korosztály mellett naponta 25 páciens érkezik. A részlegen főleg a krónikus betegségek következményeit kezelik, így a magas vérnyomás, a cukorbetegség következtében kialakuló szemgyengeséget vagy betegségeket. A korszerű eszközökkel elsősorban ezeket a pácienseket vizsgálják, és a rendellenességeket már a legkorábbi fázisban is észlelni tudják.

Dr. Illés Csilla igazgatónő, a háttérben pedig zajlik a vizsgálat (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Dr. Illés Csilla igazgatónő, a háttérben pedig zajlik a vizsgálat (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

A szemészet szakorvosa, dr. Slavica Nikolić hozzátette, hogy a korszerű szemvizsgálatokat május óta tudják igénybe venni a krónikus betegséggel küzdő páciensek, akiket az általános orvos vagy a belgyógyászuk javaslatára fogadhatnak havonta két alkalommal beutalóval, előzetes időpontfoglalás után.

– Az új eszközöknek köszönhetően komplex vizsgálatra van lehetőségünk, amely nemcsak szemrevételezi a szemgolyó állapotát, de fotót is készít róla, amelyet a számítógép adattárában tárolni tudunk, majd összehasonlítani a korábbi, illetve a későbbi állapotokkal. Ezzel nyomon tudjuk követni, hogy a javasolt egészségügyi terápia milyen hatásfokot ért el. A különféle krónikus betegségekben, a szemet érintő rendellenességekben szenvedők esetében szükség van egy bizonyos hosszabb periódusra, hogy a javasolt életmódváltást követően, a gyógyszerek használatával stabilizálódjon az állapotuk. A páciensekhez igazodnak a felmérések, általában féléves periódusokban követik egymást a vizsgálatok – nyilatkozta a szakorvos, aki hozzátette, hogy tapasztalataik szerint az ifjabb páciensek csak akkor jelentkeznek a szakrendelőben, amikor már komolyabb a baj. A speciális szemvizsgáló eszközt forgalmazó belgrádi cég képviselője, Nemanja Šukalo bemutatta, hogyan történik a korszerű szemvizsgálat.

– Ezzel a Fundus kamerával a páciensnek nem kell a készülékhez leülnie, csupán egy széken helyet foglalva, a szemet közelről felvételezve, a szemgolyó hátsó felét is feltérképezve zajlik a vizsgálat. Ezt követően egy monitoron tudjuk kielemezni a részletes képet – ismertette.

Nyitókép: Dr. Illés Csilla igazgatónő, a háttérben pedig zajlik a vizsgálat (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)