2023. március 26., vasárnap

Vízgyár mindhárom településen

Folyamatosak voltak és maradnak a beruházások és a támogatások Szenttamáson

Szenttamáson folytatódnak a 2022-ben megkezdett nagyberuházások, hiszen a községben minden téren jelentős előrehaladás tapasztalható. A folyamatban lévő gazdasági beruházásokra a 2023. évi költségvetésben már biztosítottak az eszközök, ugyanakkor a társadalom többi szférájának finanszírozása sem csökken, mondta évértékelőjében Radivoj Debeljački polgármester.

− A tavalyi nagyberuházások közül ki kell emelni a turiai vízgyár befejezését, az új Kultúrotthon (az egykori Szövetkezeti Otthon) felújításának második szakaszát, de lassan készül az ipari övezet infrastruktúrája is. Vannak azonban olyan projektumok, amelyek nem kötődnek közvetlenül a helyi költségvetéshez, hanem más forrásokból biztosítottunk hozzájuk eszközöket. Egyik ilyen a Bácskai-Nagy-csatornának és a Krivaja folyónak az összekötése föld alatti csővezetékkel. A munkálatok tavaly kezdődtek és várhatóan márciusra befejeződnek, a projektum jelentősége pedig óriási, hiszen mintegy 6000 hektár termőföld válik öntözhetővé. Tavaly Turián és Nádalján több utcát teljesen felújítottunk, újraaszfaltoztunk, ez a folyamat Szenttamáson is elkezdődött, és elmondhatom, hogy a munkálatok jó ütemben haladnak. Nem kevésbé fontos a vízvezeték-hálózat cseréje, a vízgyár kiépülésével ezek a munkálatok Turián lassan befejeződnek, Nádaljának teljesen új hálózata és vízgyára van, Szenttamáson pedig a munka folyamatban van. Prioritásnak számít, és az önkormányzat mindent megtesz annak érdekében, hogy Szenttamáson is kiépüljön a vízgyár, amelynek a tervdokumentációja már elkészült, és hogy mind a három településen tartósan megoldódjon a minőségi ivóvíz kérdése.

A szenttamási felújított szövetkezeti otthon (Paraczky László felvétele)

A szenttamási felújított szövetkezeti otthon (Paraczky László felvétele)

A polgárok láthatják, hogy folyamatban van az állami védelem alatt álló községháza épületének rekonstrukciója, ugyanakkor tervben van az előtte lévő park teljes rendbetétele, így a túloldalon álló Kultúrotthonnal teljesen megszépült és új városközpontunk lesz. Ide sorolható, hogy megkaptuk az engedélyt a több éve felújításra váró és időközben magánkézre került szálloda mögötti részen egy termálvizes kút fúrásához, ez minden bizonnyal felgyorsítja az épület mielőbbi rekonstrukcióját – sorolta a polgármester.

Kiemelte, a község folytatta az önfoglalkoztatási projektek és az új vállalkozások indításának támogatását, ugyanis az ilyen jellegű hozzájárulások igen hatékonynak bizonyultak. A vállalkozni szándékozó polgárok a község mindhárom településén több családi házat alakítottak át különböző üzlethelyiséggé, amire a Nemzeti Munkaközvetítő Szolgálat mellett az önkormányzati hivatalnál is lehetett pályázni.

− Az évértékelőből ne maradjon ki, hogy több évi kihagyást követően tavaly folytatódott az ipari övezet infrastruktúrájának kiépítése. A turiai út melletti négyhektáros területen új aszfaltút épült és az út felét már eladtuk az érkező beruházónak. Fontos elmondani azt is, hogy a már működő Alutech vállalatban mintegy 85 szenttamási dolgozik, az önkormányzat pedig felvállalta, hogy támogatja az utaztatásukat a gyárig és vissza. Ezt a terhet levettük a munkáltató válláról, ami részünkről a beruházó iránti komoly álláspontot képviseli, egyúttal pedig megkönnyíti a munkavállalók helyzetét – magyarázta Radivoj Debeljački.

A mezőgazdaság támogatásáról szólva elmondta, továbbra is van érdeklődés azon támogatások iránt, amelyeket a község biztosít a mezőgazdasági kölcsönök kamatának törlesztésére. A mezőgazdaságnak minden bizonnyal sokat jelent majd a Krivaja medrében a vízszint emelkedése és az öntözési lehetőségek.

Kifejtette, a község területén mintegy 1500 bejegyzett, aktív státuszú gazdaság van, ezért oda kell figyelni, hogy mit szeretnének a mezőgazdasági termelők, ezzel párhuzamosan pedig folytatódik a fásítás, azaz a szélvédő övezetek létrehozása, a kettő szorosan összefügg egymással.

− Szólni kell még a „kisebb”, ám nem kevésbé fontos projektumokról, mint a szociális védelem, az oktatás, a kultúra, a sport és az egészségügy. A községi költségvetésben mind az öt terület finanszírozására továbbra is külön odafigyelünk. Meg kell tartani az eddigi támogatási szintet, ez valóban nem könnyű. Még egy igen lényeges dolog kiemelhető, mégpedig az, hogy a község az eddigi gyermekvállalás és családtámogatás mellett felvállalja a mesterséges megtermékenyítés költségeinek a támogatását – mondta végezetül Szenttamás polgármestere.

Nyitókép: Radivoj Debeljački, Szenttamás polgármestere (Paraczky László felvétele)