2024. április 20., szombat

Lövöldözés volt Azerbajdzsán teheráni nagykövetségénél

Egy biztonsági őr meghalt, ketten megsebesültek pénteken Azerbajdzsán teheráni nagykövetségénél, miután egy ismeretlen fegyveres tüzet nyitott az épületet őrző biztonsági szolgálat embereire. A tüzet viszonozták, a támadót őrizetbe vették – közölte az azeri külügyminisztérium, amely Teheránt is felelőssé tette az incidensért.

A támadó áttört a biztonsági kordonon, és egy kalasnyikov gépkarabéllyal lelőtte a biztonsági szolgálat vezetőjét. A tűzpárbajban megsebesült két biztonsági őr állapota stabil – tájékoztattak a közleményben, hozzátéve, hogy a képviseleten dolgozókat evakuálják.

Hosszein Rahimi teheráni rendőrkapitány bejelentette, hogy az iráni állampolgárságú támadót – aki két kisgyermekével ment a nagykövetségre – őrizetbe vették, indítékát pedig „személyes és családi okokra" vezették vissza.

A Taszním iráni félhivatalos hírügynökség Mohammed Sahriári főügyész bejelentésére hivatkozva azt közölte, hogy a támadó felesége, egy azeri állampolgár tavaly áprilisban eltűnt, miután elindult otthonról a nagykövetségre, és a férfi úgy gondolja, hogy az asszony azóta is ott tartózkodik.

A támadó korábban többször próbált kapcsolatba lépni a nagykövetséggel az ügyben, de nem kapott választ – tette hozzá a főügyész.

Nasszer Kanaáni külügyi szóvivő elítélte a támadást, és közölte, hogy az ügyet kiemelt fontosságúként kezelik vizsgálata során.

Ilham Aliyev azeri elnök a Twitteren terrortámadásnak minősítette az incidenst, és azonnali felelősségre vonást követelt. Az azeri külügy egyúttal azt vetette Teherán szemére, hogy „az Azerbajdzsán elleni hangulatkeltésnek szerepe volt a nagykövetség elleni támadásban", és hangsúlyozta, hogy az iráni hatóságok Baku többszöri kérése ellenére sem erősítették meg a külképviselet biztonságát.

Tavaly Azerbajdzsán londoni és párizsi nagykövetségét is támadás érte, de akkor az elkövetők fegyvertelenek voltak.

Az azeri Irán második legnépesebb nemzetisége, a 82 milliós országban több mint 10 millióan élnek a tagjai közül.

Azerbajdzsán az Irán egyik régiós riválisának számító Törökország szövetségese. A török külügyminisztérium máris elítélte a támadást, és felszólította az iráni kormányt, tegyen lépéseket a biztonság megerősítésére.

Nyitókép: AFP