2023. április 2., vasárnap

Szécsányban az egyház képviselői nélkül ünneplik meg Szent Száva-napját

Szent Száva napjáról emlékeznek meg ma a szerbiai tanügyi intézményekben, a szerbiai oktatás és a kultúra védőszentjéről. Szent Száva volt az önálló szerb ortodox egyház megalapítója, az első érsek, író, fordító és törvényíró. Bizánci törvénykönyvet fordított az egyházi életről, kolostori szabályzatot és egyházi költeményeket írt. Január 27-e munkaszüneti nap a szerbiai iskolákban.

A közvéleményt a korábbi években is megosztotta, milyen módon lehet méltóságteljesen megemlékezni erről a napról.

A szécsányi (Sečanj) Aleksa Šantić Általános Iskola igazgatónője idén azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy közösségi oldalán értesítette a közvéleményt, ebben az oktatási intézményben az idén vallási szertartás nélkül ünneplik meg Szent Száva napját. A szülők és a helybeliek ezen felháborodva aláírásokat gyűjtöttek, és petícióval fordultak az Iskola Igazgatósághoz azzal a kéréssel, hogy a több évtizedes hagyományt ne szakítsák meg, és az eddigi szokásokhoz hűen a helyi ortodox pap is részt vehessen az ünnepségen, jelenti a Vajdasági RTV.

Az iskola közleményben tájékoztatott arról, hogy pénteken eléneklik a Szent Száva-himnuszt, és alkalomhoz illő műsort is tartanak az iskolában a tanulók részvételével az egyház képviselői nélkül. Az igazgatónő közölte, hogy ezután a tanárok és a diákok szabadon részt vehetnek a helyi templomban tartandó szertartáson.

Nyitófotó: zrenjaninski.com